Minibåten skyddar USA:s krigsfartyg mot attacker

2020-08-27 12:55  

Sin storlek till trots har US Navys mini-bogserbåtar ett viktigt uppdrag. De sköter grindarna under vattenlinjen som skyddar krigsfartygen i hamn.

En allvarsam kommandobrygga märkt "US Navy" placerad ovanpå vad som mest liknar en bubbelpool ger onekligen ett lite lustigt intryck. Bilderna på den 579 cm långa bogserbåten har cirkulerat i sociala medier, med den vidhängande frågan om vad flottan kan ha för användning av en sådan miniatyr. Svaret är att den fyller en viktig funktion.

Modellen heter Booming Beaver och togs ursprungligen fram för att kunna bogsera stockar. Den amerikanska flottan insåg dock att bogserbåten skulle kunna fylla ett antal uppgifter för dem och köpte in en mängd exemplar. Det rapporterar Popular Mechanics.

I dag används de bland annat för att bogsera mindre båtar. Men den viktigaste uppgiften är att öppna och stänga de nät under vattenlinjen samt flytande barriärer som ska skydda krigsfartygen i hamn mot torpeder eller snokande miniubåtar.

Läs mer: Amerikanska flottan visar hur laservapnet skjuter ned en drönare för första gången

Bogserbåten är knappt 5,8 meter lång med en bredd på 3 meter och ett djupgående på 1,5 meter. Den drivs av en Cummins 6BTA5.9 diesel på 260 hästkrafter.

Ett av flottans exemplar såldes på auktion och gick då för mer än 100 000 dollar, motsvarande drygt 870 000 svenska kronor i dagens penningvärde.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt