Fordon

Miljonregn över svenska elcykeln Like Bike - men allt var en bluff

Den rekordbilliga svenska elcykeln har samlat in 2,5 miljoner kronor. Men nu pekar allt på att Like Bike är en blåsning, skriver Breakit.

Publicerad

I somras rasslade pengarna in för svenskarna bakom Like Bike. Den hopfällbara lilla elcykeln gick att förhandsbeställa på crowdfundingsajten Kickstarter för 4 350 kronor och 420 personer nappade på erbjudandet. Totalt fick de in 2 554 411 kronor.

På förhand lovade Like Bike att börja leverera cyklar innan jul. Men det är högst tveksamt om det kommer att hända.

Nyhetssajten Breakit, som under hösten granskat bluffkampanjer på Kickstarter, har lyckas koppla ihop personerna bakom Like Bike med två andra bedrägerier: den smarta ringen Bioring och tyngdtäcket Zen Blanket.

Det är två kampanjer som av allt att döma är rent och skärt bedrägeri - och har snuvat sina backare på över 11 miljoner kronor.

Like Bike påstår även att cykeln designats med hjälp av en forskare vid Uppsala universitet, men någon person vid det namnet har aldrig jobbat där enligt Breakit. De uppger också en företagsadress som inte existerar. Breakits reporter får dessutom tag på personen som angetts som ansvarig för kampanjen. Han säger sig aldrig ha hört talas om Like Bike och har nu lämnat in en polisanmälan om identitetsstöld.

Själva cykeln är av allt att döma inte heller någon teknisk revolution. En cykelexpert som Breakit talat med menar att prototypen som Like Bike visar upp i sina reklamfilmer går att importera billigt från Kina via ehandelssajter som Ali Express. Det enda bluffmakarna gjort är att sätta sin egen logotyp på den.

Enligt Kickstarters egna siffror har elva svenskar beställt en Like Bike. Om du är en av dem är det nog dags att sluta drömma om att den ska levereras.