Militärflyg krockade – störtade i havet

2018-12-06 08:27  

Två amerikanska militärer har räddats och fem saknas efter vad som beskrivs som en olyckshändelse vid lufttankning utanför Japan.

Det var ett stridsflygplan av typen F/A-18 från USA:s marinkårsbas Iwakuni i sydvästra Japan som skulle tankas av ett Hercules-plan natten till torsdagen. Uppenbarligen kolliderade de två planen på något sätt, och störtade i havet vid 02-tiden lokal tid.

Både japanska och amerikanska styrkor sattes in i sökandet. Först hittades en marinkårssoldat, och några timmar senare ännu en. Båda lever, men hur de mår är oklart. F/A-18-planet framfördes av två personer, medan besättningen på tankningsplanet bestod av fem personer.

Läs mer: Det här var orsaken till kraschen med Jas 39 Gripen i somras

De Hercules-plan USA använder för sådan lufttankning är samma typ av transportplan, med rötter i 1950-talet, som Sverige har ett antal av.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt