Mildhybrider förvirrar – nu ryter EU ifrån

2019-01-25 14:35  
Foto: Audi

I ett land en hybrid – i ett annat en bensinbil. Typgodkännande myndigheter inom EU har olika syn på hur man ska klassa mildhybrider. Nu uppmanar EU-kommissionen länderna att se över reglerna.

Elektrifiering av bilar finns i många olika skepnader. Från fullt elektriska bilar – till de som endast har ett förstärkt elsystem med ett extra batteri ombord. Och just detta har skapat förvirring bland EU:s typgodkännande myndigheter.

Resultatet är att bilar med så kallad mildhybridtreknik i vissa länder godkänns som hybrider och i andra klassas in som vanliga förbränningsfordon.

Läs mer: Förbränningsmotorn – passé eller lösning i väntan på något bättre?

Men hur kan det vara så? Jo, i och med införandet av den nya testcykeln Worldwide Harmonized Light Transport Protocol, WLTP, förändrades hela typgodkännandeprocessen – och brister i utformningen i själva testförfarandet har blottats. Och just en sådan är synen på hur ett förstärkt elsystem som mildhybridtekniken ska klassas.

– Definitionen i regelverket är inte helt tydlig och därför pågår en diskussion om utveckling av definitionen, säger Per Öhlund, teknisk expert på den svenska typgodkännandemyndigheten Transportstyrelsen, i en intervju med Tjänstebilsfakta.

De olika mildhybridmodeller som i dag finns ute har i de flesta fall en vanlig förbränningsdrivlina, men även ett 48-volts elsystem med en remstartgenerator samt ett litiumjonbatteri. Tekniken ger effektivitetsvinster och bland annat Audi säger att tekniken kan sänka förbrukningen med 0,07 liter per mil. Men till skillnad från en elhybrid som exempelvis Toyota Prius – finns det ingen elmotor som kan driva bilen framåt.

EU uppmanar att se över klassificering

Men eftersom regelverket inte specificerar exakt vad en hybrid är – klassas mildhybrider olika av EU:s typgodkännade myndigheter. Detta har fått EU-kommissionen att kontakta myndigheterna med uppmaningen att se över hur de hanterar det. För skillnaden mellan att klassas som hybrid eller inte är stor. Om det är så att en mildhybrid typgodkänns som en vanlig fossilbil – ska den testas enligt den nya tuffare körcykeln WLTP. Därefter får den under nuvarande reglera ett NEDC-korrelerat värd. Men om det är så att modellen typas som en hybrid – testas den istället enligt gamla NEDC-körcykeln.

– Beroende på tillverkarens strategier kan det ge en fördel, men det är inte självklart, säger Per Öhlund till Tjänstebilsfakta.

Att EU sätter ner foten för att försöka ensa typgodkännandemyndigheternas bedömning är bra. För annars kan det bli att biltillverkare väljer att använda vissa länders myndigheter eftersom de är snällare – med konsekvensen att alla andra EU-länder måste godta resultatet. Och om det blir så att mildhybriderna typgodkännande på ett felaktigt sett ser till att sänka tillverkarnas genomsnittliga koldioxidutsläpp, drabbar det alla.

 

Så här fungerar mildhybridtekniken hos Audi:

Felix Björklund

Mer om: Hybrid EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt