MHI rustar för fler Dreamliner

2011-11-17 11:15  
Den 40 meter långa autoklaven väger 700 ton Foto: MHI

Japanska MHI förbereder sig för en ökad produktionstakt av flygplanet Boeing 787 Dreamliner och skaffar en ny autoklav för att forma vingboxen i kompositmaterial.

MHI (Mitsubishi Heavy Industries) är en av de större underleverantörerna till Boeings senaste passagerarplan 787. Företaget tillverkar exempelvis vingboxen av kolfiberarmerad komposit.

För detta ändamål skaffade man redan 2006 en av världens största autoklaver, där komponenterna bakas i hög temperatur och under högt tryck. Autoklaven mäter 8 m i diameter och är 40 m lång. Den är en av de största i världen.

När nu serietillverkningen av planet har kommit igång på allvar skaffar därför MHI ytterligare en autoklav av samma storlek. Den skeppades från tillverkaren Ashida i Hiroshima med båt och anlände till MHIs anläggning för flygplansproduktion i Nagoya i dag torsdag.

MHI har även installerat fler specialverktyg för produktion av kompositdelar för flygplan, exempelvis skärutrustning med vattenstråle. Med satsningen tänker MHI etablera sig som en av få tillverkare i världen som kan tillverka stora kompositkomponenter för flygindustrin.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt