Fordon
Lyktstolpen snabbladdar bilen
Titta på en belysningsstolpe och se en möjlig laddstation. En ladd-enhet med olika elluttag kan ge bilar, cyklar, mopeder och mobiltelefoner en extra slurk el när det behövs.
Roland Johansson står i Visby hamn bredvid sin lösning på hur ett allt mer elberoende samhälle skulle kunna tanka el på ett lättillgänligt sätt. Inte i stället för den laddinfrastruktur som krävs om elbilsflottan ska kunna växa, utan som komplement.
Han pekar mot staden och frågar:
– Vad tror du händer om du ska gräva och dra fram ny el här i Visby? Sätt spaden i marken och det behövs en arkeologisk utgrävning.
I stället för att behöva bygga en helt ny infrastruktur såg han plötsligt att det redan finns ett väl utbyggt elektriskt nät nästan överallt: till gatubelysningen.
– Vid jul eller vid festivaler så tar vi ju el ur belysningsstolparna. Jag tänkte att det borde gå att göra jämt. Idén kom när jag stod vid ett övergångsställe och hade tryckt på knappen för grön gubbe. Jag blev stående med handen på dosan, säger Roland Johansson, på företaget Liros power solutions.
Den nuvarande effekten i nätet är väl tilltagen eftersom det är planerat för halogenarmatur med en förbrukning på 150-200 watt. När de byts till LED-armatur på 25 W i stället så finns det ”el över”, anser Roland Johansson.
Hans lösning, som han kallar för Pluginpoint, är färdiga laddenheter med eluttag för olika behov som kan monteras på stolpen på en halvtimme. För plug-inbilar med olika typer av uttag, för andra elfordon som mopeder, cyklar, permobiler, motorvärmare och parkmaskiner. Eller för mobiltelefoner.
Pluginpoint finns för alla varianter av anslutningar, och strömstyrkor upp till 32 ampere. Kostnaden per enhet är från 5 900 kronor till 25 000 kronor.
Betalningen av elen man laddat sker genom att lägga sin rfid-läsare på avsedd plats på kassetten.
– I städerna kommer små, lätta fordon att användas. När de inte behöver laddas så mycket så är det praktiskt att kunna fylla på när man handlar, skjutsar till fotbollsträningen, går på bio eller liknande, säger Roland Johansson.
Det är bara en fördel för batteriets livslängd att fylla på lite då och då och inte ladda ur det helt för att sedan behöva snabbladda, tillägger han.
Men det finns ett problem – att elen till stolparna slås av när det är dagsljus.
– Lösningen är att armaturerna byts ut till intelligenta armaturer efterhand. Vi hakar på när det sker, och vi har också egna lösningar på detta.
För närvarande sätts tolv laddenheter upp på Gotland, och flera är på gång, enligt Roland Johansson.