Fordon

Lyckat när Spacex sköt upp Falcon-raket: ”Gick helt perfekt”

Space x-raketen sköts upp klockan 16.30 svensk tid.
Efter att kapseln lossats sprängdes raketen i luften, vilket gav upphov till dramatiska bilder. Foto: John Raoux
Nasachefen Jim Bridenstine, till vänster, med Space X vd Elon Musk. Foto: Alex Gallardo

Spacex sköt upp en Falcon-raket i ett sista stort test inför återupptagandet av USA:s rymdfärder i egen regi. Den första bemannade uppskjutningen planeras till andra kvartalet i år.

Publicerad Uppdaterad

Vädret var på väg att ställa till det, men efter flera timmars väntan på rätt väderförhållanden kunde raketen lämna Kennedy Space Center i Florida, USA, klockan 16.30 svensk tid. Hurraropen under Spacex egen livesändning av uppskjutningen var höga när astronautkapseln Crew Dragon skildes från Falcon-raketen i luften och sedan landade i Atlanten några minuter senare, helt enligt plan.

Kapseln ska kunna slita sig loss från bärraketen under pågående uppskjutning, för att rädda besättningen om något skulle gå fel med raketen på väg upp. Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa vill nämligen göra allt för att undvika en upprepning av Challengerhaveriet 1986. Då dödades samtliga sju personer ombord när rymdfärjan exploderade i luften.

Dubbla ljudets hastighet

På den efterföljande presskonferensen berättade SpaceX vd – kändisentreprenören och Teslagrundaren Elon Musk – att kapseln nått en hastighet på Mach 2,2, alltså mer än dubbla ljudets hastighet.

– Det gick helt perfekt, som vi hade hoppats. Vi har uppnått vårt mål och jag ser fram emot nästa steg, sade en märkbart exalterad Musk på presskonferensen.

Efter att kapseln lossats sprängdes raketen i luften, vilket gav upphov till dramatiska bilder. Foto: John Raoux

Sedan rymdfärjorna pensionerades 2011 har USA och övriga världen varit beroende av ryska raketer för persontrafiken till och från Internationella rymdstationen (ISS). Men i och med dagens test kan Spacex första bemannade färd upp till ISS äga rum om bara några månader. Ett stort steg, enligt Nasachefen Jim Bridenstine.

– Vi är inte framme där riktigt än, vi har en del tester kvar. Men den här dagen är en fantastisk milstolpe i ett projekt som snabbt tar sig framåt, sade Bridenstine.

Första astronauterna skickas iväg i andra kvartalet 2020

Planen är att utrustningen för den första persontransporten till ISS ska stå klar i slutet på februari.

– Efter det ska allt inte bara dubbelkollas, utan kontrolleras minst 4–5 gånger. Därför verkar det sannolikt att den första uppskjutningen kommer att ske under årets andra kvartal, sade Elon Musk på presskonferensen.

Nasa-astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley blir de två som deltar i den första uppskjutningen.

Fakta: Privata rymdföretag

Två av världens mest kända entreprenörer har gett sig in i kampen om vad man tror kan bli framtidens resmål för turister: rymden.

2002 grundades Space X av Elon Musk. Ett mål är att kunna transportera människor till mars från och med 2024. Men han får konkurrens av världens rikaste man: Amazongrundaren Jeff Bezos och hans företag Blue Origin. Bolaget grundades 2000 och ambitionen är att kunna erbjuda billiga resor till privatpersoner högt upp i jordens atmosfär, där man kan uppleva tyngdlöshet.

Källor: Space X, Blue Origin.