Fordon
Luleå tekniska universitetet underhåller Kinas snabbtåg
Kina är världens största tillverkare av järnvägs- och hastighetståg. Men Sverige har kompetens som de gärna tar del av.
I februari startade Luleå tekniska universitetet, LTU ett projekt tillsammans med kinesiska CRRC, China South Locomotive and Rolling Stock Industry Corporation.
Samarbetet avser forskning med fokus på tillståndsövervakning och riskhantering (Prognostics and Health Management, PHM) av järnväg samt införandet av transformativa teknologier. Kina tillverkar 60 procent av världens höghastighetstågssystem och CRRC är världens största tillverkare av järnvägs- och hastighetståg.
Kinas första höghastighetståg togs i drift 2007 och behovet av reparation börjar nu bli aktuell. Därför tar företaget hjälp av Luleå tekniska universitetet. Arbetet ska göra höghastighetstågsystemet mer robust och tillförlitligt.
– Med åren har CRRC märkt att problem med tågen dykt upp, som de såklart försöker åtgärda, men samtidigt lägger de mycket fokus på att fortsätta utveckla nya tåg. Så de kontaktade oss och vi fick uppdraget att räkna ut återstående livslängd på tågen samt hålla dem i bra skick, säger Uday Kumar, chef för Järnvägstekniskt centrum och professor i drift- och underhållsteknik vid Luleå tekniska universitet.
Genom att använda artificiell intelligens, maskininlärning och dataanalys ska forskarna förutse underhållsbehovet. På så sätt ska tågen få längre livslängd.
– Jun Wang som är vice ordförande på CRRC sa till mig att Kina ligger i framkant när det kommer till artificiell intelligens, maskininlärning och Big Data. Men han sa också att de saknar något som Sverige är bra på, att ta fram nya innovationer och hur man samverkar när ett problem uppstår. Det är en ära att världens största företag samarbetar med oss, säger Uday Kumar.