Larm om vibrationer i Hallandsåstunneln

2016-02-04 09:15  

Trafikverket har sänkt hastigheten genom Hallandsåstunneln från 200 kilometer i timmen till 140 efter larm om vibrationer.

Vid fyra tillfällen sedan trafikstarten den 13 december har skakningar upplevts ombord på tåg som har kört genom tunneln. Trafikverket har valt att sänka hastigheten medan orsaken till vibrationerna undersöks.

Enligt Trafikverket  har skakningarna uppstått på olika platser i och utanför tunneln.

– Jag tycker det är viktigt att vi inte spekulerar i orsaken innan vi fått alla delar av utredningen. Hittills har vi gjort flera mätningar som visar att spåren ligger korrekt men vi kommer att göra ytterligare mätningar för att verifiera våra tidigare resultat, säger Erik Lööv, Trafikverkets chef för stora projekt, i ett pressmeddelande.

Nu ska den tekniska anläggningen ses över samtidigt som tågoperatörerna ska undersöka om problemet kan vara relaterat till enskilda tåg.

– Detta påverkar inte säkerheten utan handlar till största del om att det kan kännas obehagligt och påverka resandekomforten, därför sänker vi hastigheten, säger Annika Canaki, Trafikverkets distriktschef för underhåll syd, i pressmeddelandet.

Enligt SVT Halland infördes hastighetssänkningen i onsdags i förra veckan. När tågen kan gå i normal hastighet igen är oklart.

Sedan tunneln öppnades har ungefär 80 tåg passerat genom åsen varje dag.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Linda Nohrstedt

Mer om: Hallandsåsen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt