Fordon

KTH: En förarlös bil ersätter 14 personbilar

På 14 personbilar går det en förarlös, hävdar KTH.<br/> – Förarlösa bilar kommer revolutionera bilägandet, säger Pierre-Jean Rigole vid KTH:s centrum för trafikforskning.

Publicerad

Det examensarbete som KTH hänvisar till uppger att de 136 000 bilar som kör runt i Stockholmsområdet varje dag skulle kunna ersättas av 9 700 förarlösa bilar. Om alla bilpendlare skulle använda sig av självkörande taxibilar med fyra passagerarplatser så skulle antalet passagerare i fordonen öka med 50 procent, visar arbetet.

Simuleringar som Pierre-Jean Rigole vid KTH:s centrum för trafikforskning sedan har gjort på resultatet visar att de förarlösa bilarna skulle kunna ersätta vanliga bilar med siffrorna 1 mot 14.

Men för att det här ska fungera så krävs uppoffringar från Stockholmarnas bilpendlare. Resenärerna måste acceptera en 13 procent längre restid plus en väntetid på sex minuter innan den förarlösa bilen dyker upp vid hemmet. Men det ställer KTH mot tidsvinsten som kan göras när exempelvis istäckta bilrutor inte behöver skrapas.

– En förutsättning för att ett förarlösa fordonet skulle kunna ersätta 14 bilar är alltså att människor går med på samåkning. Vi tar bara hänsyn till bilbaserat arbetspendling och inte omflyttningar från kollektivtrafik eller inga långresor, säger Wilco Burghout, föreståndare på KTH:s centrum för trafikforskning i ett pressmeddelande.

Miljö- och trängseleffekten skulle enligt KTH vara måttlig med omställningen, men den frigjorda ytan som uppstår på parkeringsplatser desto större. En 20-del av dagens parkeringsplatser skulle behövas, enligt pressmeddelandet.

– Förarlösa bilar är den "smarta bilen", och lika revolutionerade som den smarta telefonen. Den kommer att revolutionera bilägandet, leda till smidare trafik med många färre olyckor och frigöra mycket värdefullt utrymme i städerna som idag ockuperas av parkerade bilar. En flotta med förarlösa elbilar kommer att vara en viktig pusselbit i framtidens hållbara transportsystem, säger Pierre-Jean Rigole i pressmeddelandet.


Följ Ny Teknik på Facebook!