Fordon

Konkurshotade Uniti fick ihop 6,7 miljoner kronor – ”Vi fortsätter”

Foto: Uniti
Foto: Uniti

Elbilsstartupen Uniti har lyckats samla ihop tillräckligt med intresserade investerare för att inte omedelbart ansöka om konkurs.  

Publicerad

Uniti har samlat ihop investeringslöften som totalt överstiger 650 000 euro, motsvarande 6,7 miljoner kronor, och därmed överträffat det egna målet om en halv miljon euro. 

I början av december meddelade elbilsstartupen från Lund att konkursen är nära om de inte lyckas samla in pengarna. Enligt Uniti är bolaget i förhandlingar med en kinesisk investerare om ett sammangående, men den utlovade bryggfinansieringen för att täcka Unitis löpande drift ska ha fastnat i den kinesiska byråkratin.

270 personer har lovat investera

Genom de nu insamlade investeringslöftena från totalt över 270 personer, de flesta befintliga aktieägare, meddelar bolaget att det fortsätter sin resa mot att bli en fordonstillverkare, enligt ett inlägg på Linkedin

– Nu ska vi bekräfta detaljerna med de som avgett löften, skicka ut kontraktsförslag för signering och samla in de nödvändiga pengarna tills vi har stängt finansieringsrundan i januari. Därefter tilldelas investerarna sina aktier och vi kommer att ha tillräckligt med medel för att både betala av några existerande åtaganden samt fortsätta vår verksamhet under första halvåret 2022, skriver Thomas Westrum, marknadschef på Uniti, i ett mejl till Ny Teknik.

51 procent av aktierna till ny kinesisk ägare

Det eventuella sammangåendet med den ännu ej namngivna Shanghaibaserade investeraren, som skulle innebära att den tar över 51 procent av aktierna, är fortfarande på bordet.  

Brygginvesteringen skulle enligt ett avtal ha överförts den 30 november, men befinner sig nu en kö för godkännande av kinesiska myndigheter, enligt bolaget. Den kinesiska investeraren uppskattar att det kan ta ett halvår, enligt Thomas Westrum. 

– Under tiden fortsätter vi att arbeta för att genomföra affären, samtidigt som vi är öppna för andra möjligheter, säger han.

Seglar över Atlanten

Den kinesiska investeraren har enligt Uniti en omfattande produktionskedja för elfordon i hemlandet. Initialt är planen att Uniti ska hjälpa det kinesiska bolaget att lansera deras fordon på den europeiska marknaden.  

Unitis vd Lewis Horne har just inlett en Atlantöverfart med segelbåt, enligt ett inlägg på Instagram, och har inte gått att nå.