Fordon

Konkursförvaltarna: ”Nya Saab imponerar”

Konsceptbilen Saab Phoenix som visades upp för världen i våras är ett exempel på vad som kan byggas på den nya tekniska plattformen Phoenix. Foto: Saab Automobile
Konsceptbilen Saab Phoenix som visades upp för världen i våras är ett exempel på vad som kan byggas på den nya tekniska plattformen Phoenix. Foto: Saab Automobile
Konkursförvalare Anne-Marie Pouteaux, advokat på advokatbyrån Wistrand i Göteborg. Foto: Wistrand
Konkursförvalare Anne-Marie Pouteaux, advokat på advokatbyrån Wistrand i Göteborg. Foto: Wistrand
Konkursförvaltare Hans L Bergqvist, advokat på advokatbyrån Delphi i Göteborg. Foto: Delphi
Konkursförvaltare Hans L Bergqvist, advokat på advokatbyrån Delphi i Göteborg. Foto: Delphi

Saab Automobiles konkursförvaltare Hans Bergqvist och Anne-Marie Pouteaux är imponerade av vad de sett av Saabs framtid. Och de förstår varför Victor Muller engagerat sig så hårt i Saab.

Publicerad

- Vi har själva tagit del av det kommande modellprogrammet och sett den nya 9-3-modellen och den nya tekniken. Och vi förstår verkligen nu på ett helt annat sätt varför Victor Muller är så engagerad och fortsätter för att finna en lösning. Det vi har sett har verkligt tagit tag i oss, säger Anne-Marie Poutreaux i en exklusiv intervju med tidningenTTEla i Trollhättan.

Bilden av Saabs tidigare ägare och vd Victor Muller, som de tidigare fått från medierna, har ändrats efter att de har träffat honom.

- Jag har full respekt för honom. Han har varit behjälplig för han vill ju verkligen att det här ska fungera, säger Hans Bergqvist.

Konkursförvaltarna säger till TTEla att huvudfokus nu är att försöka hitta en part som är intresserad av Saab som helhet.

De bekräftar att de haft kontakt med både svenska och utländska intressenter sedan konkursförfarandet inleddes den 19 december.

- Vi arbetar för att verksamheten ska kunna tas över av en intressent som ska kunna sjösätta de befintliga modellerna. Men det har byggts upp strukturen och samarbeten som påverkar förutsättningarna att lyckas med det säger Hans Bergqvist.

På frågan varför Lars Carlström, som företräder ett indiskt fordonsföretag, inte fått träffa konkursförvaltarna, svarar han.

- Vi utvärderar olika alternativ bland de intressenter som hört av sig, under stor tidspress. Vi förbehåller oss rätten att prioritera bland de som tar kontakt med oss. Det handlar om hur seriösa de personerna verkar vara som tar kontakt och hur konkreta de förslag är från de intressenter som de företräder, säger Hans Bergqvist till TTEla.

Konkursförvaltarna har själva inte sagt vilka intressenter som de träffat, men medierna har rapporterat om fyra stycken - två kinesiska, en turkisk och en indisk.

1. Den kinesiska bilbyggaren Youngman hade långt gångna förhandlingar om att gå in som ägare i Saab Automobile före konkursen. Youngman har satt in motsvarande en halv miljard kronor i företaget, pengar som är borta om man inte lyckas gå vidare med ett övertagande. Youngmans vd Rachel Pang var i Trollhättan i mellandagarna och träffade företagsledningen och konkursförvaltarna.

2. Strax före jul kom signaler om intresse från turkiskt håll, dels från investmentbolaget Brigthwell Holding, dels från turkiska staten som sonderat terärrngen för turkiska underleverantörer. Turkiet har ingen egen personbilstillverkning och med Saab Automobile till salu skulle det problemet kunna lösas enkelt.

3. Indiens största SUV-tillverkare Mahindra & Mahindra har anlitat den ryske Saabfinansiären Vladimir Antonovs tidigare talesman Lars Carlström som representant i Sverige. Men det tycks som om Mahindra & Mahindra valt fel representant eftersom Vladimir Antonov är persona non grata i Saabsammanhang just nu och att det ligger Lars Carlström i fatet att ha representerat Antonov i Sverige.

4. Kinesiska Dongfeng, Kinas tredje största bilbyggare som dock inte har något eget bilmärke utan bygger bilar åt Nissan, Kia, Citroën, Peugeot och Honda för den kinesiska marknaden.