Kön växer lång hos bilakuten

2009-05-19 23:00  

Det nya statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform har fått in runt 100 ansökningar från företag inom fordonsindustrin som vill ha kapital för satsningar på FoU.

Totalt söker företagen åtta-tio miljarder kronor i finansiering, betydligt mer än de tre miljarder som Fouriertransform har att investera.

De typiska önskemålen är i storleken 50-200 miljoner kronor Dessutom finns det ett antal bolag som vill ha investeringar upp till 20 miljoner.

- Vi kanske behöver formulera oss i två affärer - stora engagemang för huvuddelen och sedan en mindre portfölj med mindre investeringar, säger Lars Erik Fredriksson, bolagsförvaltare på näringsdepartementet och styrelseledamot.

Ansökningarna kommer från både fordonstillverkare och underleverantörer. Nästan alla projekt handlar om att spara energi.

I övrigt vill Lars Erik Fredriksson inte kommentera vilka som ansökt och vad projekten handlar om.

Antalet ansökningar till det nya bolaget pekar på ett stort intresse från industrin. Som en jämförelse kan nämnas att stora, statliga Investeringsfonden i genomsnitt får cirka 300 förfrågningar per år. Av dessa leder åtta-tio till investeringar.

- Jag tycker att vi fått in många bra och innovativa projekt, särskilt med tanke på att vi inte aktivt marknadsfört oss, säger Lars Erik Fredriksson.

Denna vecka möts Fouriertransforms styrelse för första gången. En viktig fråga på dagordningen är vem som ska bli bolagets vd.

Enligt Lars Erik Fredriksson ska en interim-vd finnas på plats "inom kort".

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt