Kolla – lyxyachten är en snål hybrid

2017-04-25 17:04  

Holländska Heesen Yachts hävdar att ”Home” är först i sitt slag. Tack vare en hybriddrivlina ska det 164 fot långa skeppet klara att kryssa fram utsläppsfritt.

Det är svårt att föreställa sig en över 50 meter lång ”motorbåt” som glider fram ljudlöst. Men det är verklighet efter att holländska varvet Heesen Yachts under pompa och ståt har sjösatt lyxyachten M/Y Home.

Enligt varvet är yachten den första av sitt slag, detta då man petat ned en ”hybriddrivlina”. Den består av två stycken 21-liters dieselmotorer om totalt 1 200 kW (1 630 hk), kombinerade med två vattenkylda likströms elmotorer på 125 kW vardera (170 hk).

Drivlinan innebär att M/Y Home kan glida runt, med endast vågsvallet som bakgrundsljud, i upp till nio knop. Den transatlantiska räckvidden ska vara 3 750 sjömil med en snitthastighet på 12 knop – och topphastigheten för skeppet ligger på 16,7 knop. Mer lättförståeligt innebär det att man kan ”lyxjakta” från London till New York på en tank – och att resan tar lite drygt 12 dygn.

Läs mer:

Läs mer: Sjösättning av svensk lättviktsbåt försenad

Ägaren, som beskrivs vara en ”yacht-entusiast”, har låtit italienska Cristiano Gatto Design pynta båten invändigt, och ordern var att interiören skulle matcha hans livsstil. Resultatet är en ganska stilren historia. Samma material användes till däcket ut- och invändigt. Stora fönsterpartier (bland annat en Sky lounge) gör att båten känns luftig.

M/Y Home som sjösattes och namngavs förra veckan ska nu stäva mot Rotterdam för att genomgå tester. I juni ska yachten levereras till sin ägare i Bahamas.

Fotnot: Heesen Yacht menar att M/Y Home är den första och största hybriddrivna ”fast displacement”-yachten.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Felix Björklund

Mer om: Hybrid Fartyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt