Kinesiska tåg snabbast i världen igen

2017-09-21 12:46  
Arkivbild på snabbtåg i Wuhan i den kinesiska Hubeiprovinsen. Foto: AP Photo / TT

Sex år efter en katastrofal olycka är höghastighetstågen Peking–Shanghai riktigt snabba igen. Med anledning av olyckan sattes en fartgräns på 300 kilometer i timmen, men den har nu skruvats upp till 350.

Nyhetsbyrån Nya Kina rapporterar att en timme därmed kapas från restiden, så att det från och med torsdagen tar 4 timmar och 28 minuter att färdas de 1 318 kilometrarna.

Enligt Nya Kina är det därmed världens snabbaste tåglinje i sitt slag. Översatt till svenska förhållanden skulle det innebära en restid mellan Stockholm och Göteborg på ungefär 1 timme och 20 minuter.

40 liv gick förlorade när ett höghastighetståg kraschade nära Wenzhou i juli 2011. Det är söder om Shanghai, och alltså inte på samma linje till huvudstaden, men försiktighetsåtgärder vidtogs över hela Kinas snabbtågsnät.

Läs mer:

Läs mer: Grönt ljus igen för Kinas snabbtåg

Med räls på sammanlagt 22 000 kilometer är landets höghastighetsnät störst i världen. Det är dock bara en tredjedel som är byggt för så höga farter som 350 kilometer i timmen, resten har lägre farter – men ändå snabbare än alla tåglinjer i exempelvis Sverige och USA.

I konkurrens med bland andra Japan vill Kina nu exportera tekniken, och deltar exempelvis i planerna på en snabbtågslinje mellan Los Angeles och San Francisco.

Mer om: snabbtåg Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt