Kinesiska tåg snabbast i världen igen

2017-09-21 12:46  
Arkivbild på snabbtåg i Wuhan i den kinesiska Hubeiprovinsen. Foto: AP Photo / TT

Sex år efter en katastrofal olycka är höghastighetstågen Peking–Shanghai riktigt snabba igen. Med anledning av olyckan sattes en fartgräns på 300 kilometer i timmen, men den har nu skruvats upp till 350.

Nyhetsbyrån Nya Kina rapporterar att en timme därmed kapas från restiden, så att det från och med torsdagen tar 4 timmar och 28 minuter att färdas de 1 318 kilometrarna.

Enligt Nya Kina är det därmed världens snabbaste tåglinje i sitt slag. Översatt till svenska förhållanden skulle det innebära en restid mellan Stockholm och Göteborg på ungefär 1 timme och 20 minuter.

40 liv gick förlorade när ett höghastighetståg kraschade nära Wenzhou i juli 2011. Det är söder om Shanghai, och alltså inte på samma linje till huvudstaden, men försiktighetsåtgärder vidtogs över hela Kinas snabbtågsnät.

Läs mer:

Läs mer: Grönt ljus igen för Kinas snabbtåg

Med räls på sammanlagt 22 000 kilometer är landets höghastighetsnät störst i världen. Det är dock bara en tredjedel som är byggt för så höga farter som 350 kilometer i timmen, resten har lägre farter – men ändå snabbare än alla tåglinjer i exempelvis Sverige och USA.

I konkurrens med bland andra Japan vill Kina nu exportera tekniken, och deltar exempelvis i planerna på en snabbtågslinje mellan Los Angeles och San Francisco.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL