Kinesiska jätten ger bort självkörande tekniken

2017-04-24 16:22  
Baidus självkörande bil. Foto: Baidu

Ny teknik öppen för alla. Teknikjätten Baidu har beslutat att ge bort sin teknik för självkörande bilar till alla som vill använda den. Målet är att bli en global ledare inom autonom teknik, samt att utmana Google.

Att racet mot autonoma fordon är i full gång går inte att förneka. Inom bil- och teknikbranschen ”kapprustas” det som aldrig förr och alla vill vara med och kapa till sig en del av kakan. Och en som nu vill dela med sig är Baidu.

Den kinesiska teknikjätten har i ett försök att bli marknadsledande bjudit in hela omvärlden till att dela deras teknik. I ett nytt projekt kallat Apollo kommer Baidu lägga ut verktygen som biltillverkare behöver för att kunna bygga självkörande fordon – allt från referensdesign till färdig mjukvara och molnbaserad data-service.

Redan i juli kommer Apollo vara öppen och tekniken redo för att användas i kontrollerad miljö. Mot slutet av året ska tekniken vara mogen för användande i ”enkel stadsmiljö”, och 2020 så ska Baidu-teknik vara redo för att sättas i bilar och kunna användas för autonomi på motorvägar.

Läs mer:

Läs mer: Baidu på väg med självkörande bilar i USA

Här i väst är det kanske inte känt, men Baidu har investerat otroliga mängder pengar i tekniken sedan 2015 – och företaget har sedan i fjol fått godkänt för tester med självkörande fordon i Kalifornien.

Vän av ordning frågar sig säkert varför Baidu väljer att ge bort dyrbar teknik, men svaret är ganska enkelt. Man vill muta in mark för framtiden precis som Google gjorde när man släppte sitt operativsystem Android.

Genom att låta Android vara öppet och modifierbart lyckades man få mobiltelefontillverkare att hoppa på tåget. Produkten blev så framgångsrik att det slutade med att världens största mobiltillverkare Nokia, som valde att inte vara med, gick under.

– Ett öppet, innovativt industriellt ekosystem initierat av Baidu kommer att accelerera utvecklingen av autonom körning, säger Qi Lu, vd för Baidu i ett pressmeddelande.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt