Baidu på väg med självkörande bilar i USA

2016-03-17 07:13  
Foto: Baidu

Kinesiska it-jätten Baidu är på väg att rulla ut självkörande bilar för test i USA. 2018 räknar företaget med att ha kommersiella fordon klara.

Kampen om att bli först med kommersiella självkörande bilar hårdnar. Kinesiska Baidu, ibland kallat för Kinas Google, planerar nu att börja tester med sina självkörande bilar också i USA, det rapporterar Wall Street Journal. I fjol berättade Baidu att företaget genomför tester tillsammans med tyska BMW i Kina och att företaget arbetar tillsammans med kinesiska biltillverkare för att ta fram teknik för självkörande bilar.

Testerna i USA ska leda fram till kommersiella självkörande bilar redan 2018 säger Baidus forskningschef Andrew Ng i en intervju i Wall Street Journal. De självkörande bilarna som planeras kommer dock bara att kunna köra själva på vissa utvalda vägar. I Sverige planerar Volvo liknande storskaligt test med självkörande bilar redan under nästa år. Även i Volvos vision handlar det om bilar som klarar att styra själva under vissa förhållanden på utvalda vägar.

Intervjun är gjord i samband med att Andrew Ng och företrädare för bland andra General Motors och Delphi deltog i en hearing där de uppmanar amerikanska myndigheter att anpassa det amerikanska trafiksystemet för självkörande bilar. Anpassningarna gäller inte bara lagar, utan också hur de självkörande bilarna ska kunna kommunicera med till exempel trafikpolis och andra trafikanter.

Andrew Ng menar att sådana förändringar är nödvändiga om självkörande bilar snabbt ska bli verklighet eftersom de bilar som nu utvecklas inte klarar att hantera alla typer av situationer.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL