Fordon

JATO: De nya reglerna kan bli en chock för bilindustrin

Foto: Millbrook

Biltillverkarna bör räkna med en kalldusch – det anser forskarna på JATO. EU:s nya utsläppstester är nämligen mer skoningslösa än väntat. Nu riskerar branschen dryga bötesbelopp, och konsumenterna kan få ett betala för industrins misslyckande.

Publicerad

Efter skandalerna kring fusk med utsläppssiffror har regelverket stramats upp rejält. Sedan den 1 september måste alla nya bilar genomgå laboratorietester, i en vad som kallas ”Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure” (WLTP) innan de godkänns för försäljning.

Men EU använder fortfarande ”New European Driving Cycle” (NEDC) för att ange den tillåtna graden av koldioxidutsläpp för enskilda biltillverkare – samt fastställa kostnader kring ägandet av fordonet. Till detta kommer ett nytt test. ”Real driving emissions” (RDE) mäter utsläppen vid verklig körning på väg. Marknadsforskarna på JATO Dynamics anser att de tuffa testerna kommer sätta käppar i hjulen för bilindustrin.

– Biltillverkarna hade räknat med att den nya mätprocessen skulle ge en ökning av koldioxidutsläppen med omkring tre procent. Men de första resultaten för de fordon som redan har genomgått processen visar på långt högre utsläpp, jämfört med när modellerna testades enligt den tidigare proceduren, säger Alessandro Paulucci, JATO:s chef för service innovation i Europa till Autonews.

Läs mer:

Enligt JATO:s forskning ligger de nya testvärdena exempelvis 6-16 procent högre för en Volvo XC60 med tvålitersmotor, och 12-14 procent högre för en Peugeot 308 1.2-liter Puretech.

Nu riskerar bilproducenterna att missa EU-målet för 2019, med ett tillverkargenomsnitt på 130 gram koldioxid per kilometer. Det kommer i så fall medföra enorma viten för branschen. Till år 2021 måste 15 procent av de sålda fordonen utgöras av elbilar – det är enligt JATO den enda chansen för att bilföretagen ska lyckas nå EU:s mål med ett snitt på 95 gram per kilometer.

Alla biltillverkare har känt sig trygga i att deras sjunkande utsläppsnivåer – i snitt 3,3 procent mellan 2007-2015 – skulle kompensera för de nya kraven. Men förra året ökade antalet sålda suvar med 3,8 procent. Tillsammans med en krympande dieselmarknad har detta bromsat den positiva trenden. 2017 kan bli det första året som nivåerna inte minskar sedan bilflottans totala utsläpp började mätas.

Och de missade målen kan påverka konsumenter i en rad länder. Forskarna pekar ut tio berörda marknader som tillsammans utgör 52 procent av EU-försäljningen (dock inte Sverige).

– En ökning med i snitt tre gram koldioxid per kilometer kommer omsättas till omkring 600 miljoner euro i extra avgifter vid registrering. Med största sannolikhet kommer det här överföras direkt på bilköparen, säger Alessandro Paulucci till Autonews.