JAS Gripen har kraschat i Tjeckien

2015-05-19 15:04  

Ett ungerskt Jas-39 Gripenplan kraschade i Tjeckien strax före kl 14 på tisdagen.

Kraschen ska ha skett vid landningen, och orsaken är ännu okänd. Men piloterna lyckades skjuta ut sig ur det tvåsitsiga planet innan det fångades av säkerhetsnätet i slutet av landningsbanan. Sebastian Carlsson, presstalesperson på Saab, bekräftar för Ny Teknik att en incident har inträffat.

- Det vi vet är att en allvarlig incident har inträffat i samband med landning. Både när det gäller civilt och militärt flyg så finns det rigorösa system kring flygsäkerhet, och det är ansvariga myndigheter i respektive land som utreder incidenter. Vi undviker att spekulera om orsaker, men om vi får frågor från myndigheterna så svarar vi naturligvis på dem, säger han till Nyteknik.se.

Ungern och Tjeckien leasar 14 Gripen-plan vardera från svenska staten. I båda länderna är 12 av planen enkelsistsiga och 2 är två-sitsiga.

Militärövningen Lion Effort pågår nu i Tjeckien. Mellan den 11 och 24 maj ska JAS-39 Gripen-plan från Ungern, Tjeckien och Sverige träna tillsammans med andra plan från olika Natoländer.

Charlotta von Schultz

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt