Fordon

Japansk satsning på air-bag för helikoptrar

Krockkudde för helikopter som utvecklades för US Army. Foto: US Army
Krockkudde för helikopter som utvecklades för US Army. Foto: US Army

Ett japanskt air-bagföretag utvecklar tillsammans med brittiska BAE Systems krockkuddar som ska används i amerikanska militärhelikoptrar.

Publicerad

Det är japanska komponenttillverkaren Daicel, som tillverkar delar till krockkuddar, och brittiska krigsmaterieltillverkaren BAE Systems som har inlett ett samarbete för att ta fram krock kuddar för amerikanska militära helikopterbesättningar.

Sådana utvecklade BAE Systems tidigare och de har bland annat testats i Black Hawkhelikoptrar, men projektet lades sedan ner.

Men enligt Reuters har nu japanska Daicel och BAE Systems inlett ett samarbete för att ta fram sådana krockkuddar igen.

Samarbetet har blivit möjligt sedan Japans premiärminister Shinzo Abe har öppnat möjligheten för japanska företag att inleda samarbeten med utländska partner när det gäller utveckling av krigsmateriel. Frågan har varit känslig sedan Japans förlust i andra världskriget. På senare år har flera stora japanska industrigrupper sökt samarbeten med utländska aktörer för utveckling av olika vapenplattformar.

De två företagen vill inte närmare kommentera uppgifterna från Reuters, men en talesperson för BAE Systems säger att företaget vill öka samarbetet för att kunna sälja produkter på den japanska marknaden, liksom i övrigt på exportmarknader. Exempel på en sådan produkt kan vara krockkuddar för helikoptrar, men närmare detaljer angavs inte.

BAE Systems ger dessutom råd till Mitsubishi Heavy Industries som hoppas på en stor ubåtsorder från Australien.