Fordon

Inga skattepengar i Saabkonkursen

Skattebetalarna ska inte drabbas av Saabs konkurs, säger Riksgäldens Bo Lundgren. Foto: Scanpix
Skattebetalarna ska inte drabbas av Saabs konkurs, säger Riksgäldens Bo Lundgren. Foto: Scanpix

Svenska staten har gått i borgen för drygt två miljarder kronor av Saab Automobiles lån. ”Men panterna räcker. Skattebetalarna ska inte drabbas”, säger Riksgäldens chef Bo Lundgren i dag.

Publicerad

- De lån som europeiska investeringsbanken EIB har beviljat Saab Automobile och som vi med stor sannolikhet måste betala vid en konkurs uppgår till 2 005 830 011 kronor plus cirka 36 miljoner kronor i upplupen ränta, sa Bo Lundgren vid en kort presskonferens på måndagseftermiddagen i Stockholm.

Bo Lundgren är generaldirektör för den statliga myndigheten Riksgälden gått in som garant för de lån som regeringen beviljat Saab Automobile.

Riksgälden har tagit Saabs reservdelsförsäljning och Saabs reservdelsverktyg i pant för lånen.

- Vi äger inte själva reservdelslagret utan vinsterna från försäljningen. Det finns en miljon Saab-bilar ute på vägarna och vår bedömning är att vinsten från reservdelsförsäljningen över tid täcker lånen, sa Bo Lundgren.

Kommer svenska skattebetalare att tvingas stå för notan?

- Så vitt jag kan förstå blir skattebetalarna skadeslös, sa Bo Lundgren.

Vem ska driva reservdelsförsäljningen och verktygslicenserna? Ska Riksgälden ta hand om det?

- Det finns tre alternativ: Antingen driver konkursförvaltaren verksamheten vidare eller så säljs den till hugade spekulanter. Det tredje alternativet är att vi blir huvudman för rörelsen, sa Bo Lundgren.

Han säger att man som Saabägare lever trygg när det gäller reservdelar.

- Det är i vårt intresse att det är så, sa han.

Bo Lundgren själv har haft 11 Saabar från det att han för många år sedan köpte sin första ljusbruna Saab V4 med frihjul till den senaste Saab 9-5 kombi.

- När jag skulle byta fanns det ingen ny 9-5 kombi. Det fick bli en Volvo V70 i stället, sa han.

Saab-företagets överlevnadsförmåga är häpnadsväckande enligt Bo Lundgren.

- Det finns få exempel på svenska industriföretag som med dessa förutsättningar överlevt så länge som Saab Automobile, sa Bo Lundgren.