Inga obemannade plan förrän i höst

2010-02-11 09:54  
UAV-planet Shadow 200, som är svenskarnas favorit, demonstreras av amerikanska soldater i Irak. Foto: Mars Rover/Wikipedia

De svenska soldaterna i Afghanistan får vänta ytterligare ett halvår på spaningshjälp från obemannade flygplan. Upphandlingen av leasingkontrakt är försenad.

Den 30 december kunde Ny Teknik avslöja att Försvarsmakten snabbt ville få fram obemannade spaningsplan, så kallade UAV, till den svensk-finska Afghanstyrkan.

Genom att hyra in hela UAV-system från någon av det dussintal leverantörer som finns på världsmarknaden skulle de svenska soldaterna snabbt kunna få ett extra skydd av obemannade spaningsplan som kan flyga över stora områden och hela tiden sände bilder till markkontrollen och avslöja dolda faror.

Men upphandlingen är försenad och några plan väntas inte kunna vara på plats förrän i höst.

- Det kommer att dröja längre än vi hoppades. Det är komplicerat att hyra resurser, säger brigadgeneral Bengt Svensson till Dagens Nyheter.

45 attacker under 2009
I det upphandlingsdokument som Försvarsmakten upprättat och som Ny Teknik tagit del avslöjas att det under 2009 skedde 45 attacker mot den svensk-finska styrkan i Afghanistan.

Det är mer än vad som tidigare varit känt. Och det var före den senaste olyckan då två svenska soldater dödades i ett attentat.

"Omedelbart behov"
- Omedelbara operativa behov kräver att förbandet disponerar UAV-förmåga senast andra kvartalet 2010, skriver de båda upphandlarna Clas Wikbom och Rasmus Lindstedt i sin offertförfrågan.

Clas Wikbom är överstelöjtnant och chef för materialanskaffning. Rasmus Lindstedt är också överstelöjtnant och chef för utrustningssektionen.

-I Afghanistan finns det ett omedelbart behov av att förbättra underrättelseinhämtningen och force protection. Före operationer och annan verksamhet skall systemet säkerställa en effektiv inhämtning som syftar till att klarlägga eventuella hot, skriver de i offertförfrågan.

Israeliska plan känsligt
Sverige har sedan tidigare fastnat för det amerikanska planet Shadow 200, men den upphandling som var på gång för två år sedan avbröts.

Det snabbaste sättet att få fram plan till svenska soldater är att hyra israeliska plan som redan finns på plats. Men att göra militära affärer med israelsiska företag är känsligt.

- Försvarssamarbete med Israel har av många ansetts känsligt. Men nu måste svenska soldaters säkerhet gå först, säger Allan Widman, folkpartistisk ledamot i riksdagens försvarsutskott, till DN.

Det finns tre israelisa UAV-plan - Heron, H450 och Aerostar.

Läs artikeln i Ny Teknik från den 30 december med en fullständig genomgång av vilka UAV-system som finns på marknaden.Nödrop från Afghanistan: Ge oss nya spaningsplan.

Ugglan och Falken

Sverige har två obemannade spaningsfarkoster till förfogande - Ugglan och Falken.

Uggland är ett så kallat taktiskt UAV och är den farkost som kommer närmast Shadow 200, Heron och andra "drönare".

Ugglan ska avvecklas och ersättas av ett modernare plan, troligen amerikanska Shadow 200.

Men Ugglan fungerar fortfarande, med reservation för vissa reservdelsproblem på grund av att FMV skurit ned på Ugglans budget.

Ny Teknik har fått mejl om att Försvarsmakten borde skicka ned Ugglan till Afghanistan för att vinna tid.

Det andra obemannade planet Falken är en liten bärbart UAV som redan används i Afghanistan. Men Falket är ett litet plan med liten räckvidd och kan inte göra samma uppdrag som Ugglan.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Drönare UAV

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt