Fordon

Hyperloop testat på bana i Nevada

Hyperloop testas i Nevada. Foto: John Locher / TT
Grafik: Jonas Askergren

Hyperloop One har för första gången provkört en prototyp för vad företaget hoppas ska bli framtidens alternativ till höghastighetståg. I testet accelererades en släde till hastighet av 160 kilometer i timman för att efter några sekunder bromsas in i ett moln av sand.

Publicerad

Hyperloop är ett koncept för transporter där människor och last skjuts i en behållare genom ett rör med vakuum i hastigheter som närmar sig ljudets. Idén kläcktes av superentreprenören Elon Musk. Men eftersom Musk är upptagen av andra projekt, som elbilar med Tesla och rymdfärder med Space X, så har han skickat idén vidare till andra entreprenörer. En av dem är tidigare Space X-ingenjören Brogan BamBrogan (han gick tidigare under namnet Kevin Brogan) som nu är teknikchef på företaget Hyperloop One.

I natt svensk tid genomförde företaget ett test som de själva kallar ett steg på vägen mot ett "Kitty Hawk-ögonblick" för Hyperloop. I testet accelererades en släde i storlek av en bil under några sekunder till en hastighet av 160 kilometer i timman med hjälp av elektromagneter. Testet utfördes inte i ett rör som tanken är för framtidens Hyperloop, utan på en öppen bana. Släden accelererades också på en räls i stället för att sväva på elektromagneterna. Enligt Reuters är planen att släden senare i år ska kunna sväva på magneterna och transportera behållare med last.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här