Fordon

Hyperloop testat på bana i Nevada

Hyperloop testas i Nevada. Foto: John Locher / TT
Hyperloop testas i Nevada. Foto: John Locher / TT
Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren

Hyperloop One har för första gången provkört en prototyp för vad företaget hoppas ska bli framtidens alternativ till höghastighetståg. I testet accelererades en släde till hastighet av 160 kilometer i timman för att efter några sekunder bromsas in i ett moln av sand.

Publicerad

Hyperloop är ett koncept för transporter där människor och last skjuts i en behållare genom ett rör med vakuum i hastigheter som närmar sig ljudets. Idén kläcktes av superentreprenören Elon Musk. Men eftersom Musk är upptagen av andra projekt, som elbilar med Tesla och rymdfärder med Space X, så har han skickat idén vidare till andra entreprenörer. En av dem är tidigare Space X-ingenjören Brogan BamBrogan (han gick tidigare under namnet Kevin Brogan) som nu är teknikchef på företaget Hyperloop One.

I natt svensk tid genomförde företaget ett test som de själva kallar ett steg på vägen mot ett "Kitty Hawk-ögonblick" för Hyperloop. I testet accelererades en släde i storlek av en bil under några sekunder till en hastighet av 160 kilometer i timman med hjälp av elektromagneter. Testet utfördes inte i ett rör som tanken är för framtidens Hyperloop, utan på en öppen bana. Släden accelererades också på en räls i stället för att sväva på elektromagneterna. Enligt Reuters är planen att släden senare i år ska kunna sväva på magneterna och transportera behållare med last.

Hyperloop One har aggressiva planer för utvecklingen av sitt transportsystem och företagets vd Rob Lloyd sa i samband med nattens test att företaget planerar för transport av varor redan 2019 och passagerartransporter 2021. Enligt Rob Lloyd har företaget en effektiv robotiserad produktionsmetod.

– Det som folk tror ska ta år bör bara ta kvartal, säger han till Reuters.

Vid sidan av Hyperloop One så utvecklar även företaget Hyperloop Transportation Technologies en version av Musks vision.