Fordon

Här är planet som utmanar svenska elflyget

Pyka har redan genomför provflygningar med flygplansmodeller i mindre skala Foto: Pyka
Pyka har redan genomför provflygningar med flygplansmodeller i mindre skala Foto: Pyka

Göteborgsbaserade Heart Aerospace får nu konkurrens av ett annat elektriskt flygplan, vars mål är att vara i luften redan under 2022.

Publicerad

Elflygplanet heter P3 och är utvecklat av Pyka i Kalifornien. Målet är att Pyka P3 ska vara i luften redan under 2022. Planet ska kunna ta nio passagerare och ha en räckvidd på närmare 40 mil – lika långt som Heart Aerospaces flygplansmodell ES-19. Både P3 och ES-19 har fyra elmotorer på 400 kW vardera, men batterikapaciteten skiljer sig mer; P3 har ett batteri på 242 kWh medan ES-19 planerar drygt det dubbla, 575 kWh.

Använder fasta propellrar

En stor skillnad är dock propellrarna. Medan ES-19 ser ut som vilket traditionellt flygplan som helst satsar P3 på dubbla, fasta, propellrar på varje sida; en framför varje vinge och en bakom. Under start och under tiden som flygplanet stiger används alla propellrar, men så fort marschhöjden är nådd används enbart de bakre.

Enligt Pykas vd Michael Norcia minskar detta energiförbrukningen med ungefär tio procent, samtidigt som det förenklar konstruktionen. Bolaget har patentansökt lösningen.

P3 väger 2,4 ton och kan lasta 1,1 ton. Inledningsvis kommer planet enbart att användas för att frakta gods, men målet är att kunna flyga passagerare år 2025.

Elflyg är hett, vilket inte minst märktes när Heart Aerospace nyligen fick en stororder från flygbolagen United Airlines och Mesa. Ordern var på 200 flygplan med en option på ytterligare 100 plan. I Sverige vill flygbolaget Bra ha igång elflyg till och från Gotland inom fem år.