Fordon
Här är ingenjören som har koll på hela Volvon
Helena Bergström Pilo. Foto: Krister Engström
För första gången har Ny Teknik rankat landets mest inflytelserika och inspirerande kvinnliga ingenjörer. Helena Bergström Pilo, chef för 900 vagnutvecklare på Volvo, knep förstaplatsen.
Etta på årets lista över Sveriges mest inflytelserika kvinnliga ingenjörer är Helena Bergström Pilo. Hon är kvinnan bakom Zlatan-bilen XC70 och Volvos allra senaste modell, XC90, som svenska dj-stjärnan Avicii numera ses ratta i reklamfilmer världen över. Och det är den som Volvo hoppas ska återerövra den så viktiga amerikanska marknaden.
Helena Bergström Pilo är chef för vagnsutvecklingen på Volvo Cars med 900 anställda i Göteborg, Gent och Shanghai. Hon är en verklig pionjär som tagit sig ända upp i toppen av hierarkin i en traditionellt manlig miljö.
Hennes stora utvecklingsorganisation jobbar nu parallellt med tio nya modeller. Volvo ska byta ut hela sitt modellprogram under de kommande fyra åren. Själv konstruerar hon ingenting längre. Men det gjorde hon i början av sin karriär på Volvo.
– Jag kan, inte utan viss stolthet, berätta att jag gjorde alla konstruktionsritningar till lås- och fällmekanismen för en baksätesvariant i 940-serien, säger hon.
Numera är hennes uppgift att leda utvecklingen av hela bilens exteriör, klimatsystemet och av all interiör med stolar, paneler och instrumentbräda. Det är hon som har huvudansvaret för konstruktionerna och ser till att delarna blir en optimerad helhet.
Helena Bergström Pilo läste teknisk fysik på Chalmers. Hon lockades av det breda utbudet
av grundkurser, men också av att det fanns stora möjligheter till friare kursval i slutet av utbildningen som ekonomi och organisation.
Efter examen blev det trainee-jobb på Volvo och där blev hon kvar.
– Jag mekade inte med moppar som tonåring. Men har alltid gillat bilar, för farten, tekniken och möjligheterna.
Av de 900 utvecklarna är 23–24 procent kvinnor. En fjärdedel av hennes underställda chefer är också kvinnor. Det är ingen slump.
– Jag tycker det är viktigt. Det är både kvinnor och män som köper våra bilar. Därför vill vi förstås också ha in kvinnliga perspektiv på konstruktionen.
Hennes mål för 2020 är att ha 35 procent kvinnor både i utvecklingsgruppen totalt sett, och bland cheferna.
– Naturligtvis är kompetens alltid basen när vi rekryterar. Men killar och tjejer kan ju samma sak när de lämnar tekniska högskolan.
För att locka fler kvinnor till chefspositioner visar Helena Bergström Pilo upp goda exempel. Och hon har en hel del vid det här laget. För Ny Teknik exemplifierar hon med tre sektionschefer: Ingela Björklund, som ansvarat för stötfångare och belysning; Pia Landby, som styrt arbetet med stolar och säten; samt Helena Nordin, som ansvarat för konstruktion av paneler och bagageutrymme.
Helena Bergström Pilo säger sig vara extremt stolt över den nya lyxmodellen XC90, men tvekar när det gäller att peka ut vad hon är mest nöjd med.
– Men jag kan ge ett exempel som är väldigt synligt för allmänheten. Det är de t-formade framlamporna, som ger bilen en speciell karaktär. Det krävdes en avancerad teknisk lösning för att på en så liten yta få ut så mycket ljus som möjligt.
Hon gillar också de nya stolarna och sätena, som både är komfortabla och har skapat mer plats för benen. Den tunna stoldesignen har åstadkommits genom att kombinera olika material på ett nytt sätt.
I den senaste modellen har utvecklarna en högre andel av det lättare höghållfasta stålet än tidigare.
– Vi slänger förstås inte in det lite överallt, utan det har varit viktigt för oss att optimera var det höghållfasta stålet gör bäst nytta.
Inför arbetet med den här listan bad redaktionen Ny Tekniks läsare att nominera inflytelserika och inspirerande kvinnor. Många olika förslag har kommit från Volvo Cars.
– Jaså, det visste jag inte. Men det kanske beror på att vi är så stolta över vår nya produkt, den första egna bilen sedan vi lämnat Ford. Och att så många kvinnor har varit med och deltagit i utvecklingen av den modellen, säger Helena Bergström Pilo.
Följ Ny Teknik på Facebook!
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!
Utmanar både uppåt och nedåt
Britta Berg, direktör Internkonsulter, Volvo Cars:
– Hon ansvarar för lösningar som i hög grad påverkar kundens upplevelse av bilen, inte minst säkerhet och premiumkänsla. Hon är en ledare med dådkraft och initiativkraft, utmanar både uppåt och nedåt i organisationen, hela tiden med fokus på värde för kunden och företaget.
Magnus Sundemo, ordförande i akademikerföreningen Volvo Cars:
– Hon har en unik position som ledare och kvinna på ett av våra största utvecklingsavsnitt i en väldigt mansdominerad organisation. Hon är en stark ledare med en fantastisk energinivå och förmåga att utmana och utveckla sina medarbetare.
Carin Sjölander, delprojektledare programinköp, Volvo Cars:
– Hon är kraftfull och bra på att hantera strider mellan vad designer vill ha och vad ingenjörerna anser är tekniskt möjligt. Det hennes organisation ansvarar för är väldigt synligt för kunden, och därmed extremt viktigt.
Namn: Helena Bergström Pilo.
Utbildning: Teknisk fysik, CTH, 1988.
Titel: Chef för vagnsutveckling på Volvo Cars.
Ålder: 52 år.
Bor: Alingsås.
Råd till unga kvinnor: Berätta för din chef vad du vill göra!