Framtidens Volvo har Android inbyggt

2017-05-16 16:16  
Android kommer att integreras i Sensus från och med 2019. Foto: Volvo

Volvo integrerar Android i sitt infotainmentsystem. En förhandsdemonstration väntas i veckan.

Under måndagen meddelade Volvo att företaget har inlett ett samarbete med Google för att bygga in Android i ”nästa generations uppkopplade bilar”. Systemet kommer att lanseras på nya Volvomodeller 2019.

– Samarbetet med Google är ett viktigt strategiskt steg. Googles plattform och tjänster förbättrar användarupplevelsen genom att det ger fler anpassningsmöjligheter samtidigt som Android erbjuder ökad flexibilitet ur utvecklarperspektiv, säger Henrik Green, senior vice president forskning och utvekcling på Volvo Car Group.

Volvos befintliga infotainmentsystem Sensus kommer att finnas kvar och fortsätta att utvecklas. Android integreras i Sensus.

Endast appar som är godkända för bilar kommer att tillåtas, meddelar Volvos presschef Annika Bjerstaf men hon kan inte svara på vem som står för godkännandet.

I dagsläget finns ett knappt 50-tal appar för Android Auto i Google Play-butiken, bland andra Whatsapp, Spotify, Skype och BBC Media player.

Androids produktchef Haris Ramic skriver om samarbetet i en bloggpost: ”I dag berättade Audi och Volvo att de bygger in Android i nästa generationens bilar. Det betyder att bilens inbyggda infotainmentsystem låter dig styra luftkonditioneringen, takluckan, fönster, att hitta den närmsta restaurangen med Google Maps, lyssna på Spotify eller NPR eller be Google Assistant om hjälp – även om du inte har telefonen med dig.”

Systemet förhandsvisas på Google I/O i Kalifornien mellan onsdag och fredag denna vecka. För den som inte har vägarna förbi finns en livestream.                        

Johan Kristensson

Mer om: Volvo Android

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt