Fordon

Här är en självkörande minibuss – från Sony

Foto: Sony/Yamaha
Foto: Sony/Yamaha
Foto: Sony/Yamaha
Foto: Sony/Yamaha

En självkörande nöjesbuss för lata. Sony och Yamaha ger sig in i racet mot autonoma fordon. Redan 2020 ska de börja köra sina SC-1 i Japan.

Publicerad

Att fordonsindustrin håller på att förändras är ingen nyhet. Och nu ger sig ytterligare en spelare in i branschen: Sony. Teknikjätten har gått samman med Yamaha och utvecklat en självkörande bussliknande sak.

Själva liknar Sony det hela som en mobil med hjul, och tanken med SC-1, Sociable Cart, är att det är ett fordon för nöjesparker, golfbanor eller kommersiella anläggningar. Inspirationen är delvis hämtad från amerikanska Golf court societys där folk, oavsett hur kort sträckan är, kör runt i sin golfbil.  Bilen i fråga har plats för fem och tar sig fram i högst beskedliga 19 km/h. Navigation sker med hjälp av kameror, lidar och ultraljud, men även genom att fjärrstyras.

Tack vare sensorerna (och hjälpföraren) så anser Sony att behovet av fönster inte finns – därför har de utrustad SC-1 med en rejäl skärm istället. Och som om inte det skulle vara nog så är exteriören klädd i skärmar för att förbipasserande ska kunna få sig en dos reklam.

Utvecklingsarbetet har pågått sedan 2016 och innan mars 2020 räknar de med att ha några bilar rullande på väg i Japan. Dock handlar det inte om att SC-1 lanseras som kommersiell produkt, nej ännu så länge är det tal om bilar för slutna anläggningar.

Kolla in videon på SC-1 nedan.