Fordon

Här är de säkraste bilarna: ”Förvånad över resultatet”

Tyska och svenska bilar är säkra – men i topp tronar Toyota Rav4. Det framgår i Folksams nya genomgång av bilsäkerheten ute på våra vägar. ”Jag är lite förvånad”, säger forskningschef Anders Kullgren.

Publicerad

Försäkringsbolaget Folksam har nu släppt sin studie ”Hur säker är bilen 2019” – en rapport som utifrån verkliga olyckor studerat hur säkra bilarna som finns ute på vägarna är. I årets upplaga framgår som vanligt att det i toppen är relativt liten skillnad mellan de säkraste bilarna – medan de sämsta bilarna får verkliga bottenresultat. Men en sak som är lite förvånande är enligt Folksams forskningschef Anders Kullgren: vilken bil som presterat bäst.

– Volvo har toppat många gånger och Saab när de fanns. Toyota har förvisso legat bra till tidigare, men jag är lite förvånad över att Rav4 hamnade så pass långt fram. Bland de bilar som ligger i topp är det relativt små variationer. Vi ser även att det är många suvar och stora bilar som är säkrast i jämförelse med medelbilen, säger han till Ny Teknik.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här