Fordon

Här är Cadillacs första renodlade elbil

General Motors har visat upp första bilen på nya plattformen BEV3. En Cadillac-crossover som ska ta upp kampen med Tesla.

Publicerad

Dagarna innan motormässan i Detroit drar igång på allvar lade General Motors i förra veckan ut sina planer på att växla över mot mer eldrivet i sortimentet. Som väntat blir det Cadillac som leder vägen.

Med sin elbil Chevrolet Bolt, eller Opel Ampera-e som den heter i Sverige, och pluginhybriden Volt är General Motors tvåa efter Tesla på elbilsförsäljningen i USA, enligt Electrek. Men när den nya generationen elbilar börjar rulla ut från fabriken är det premiumsegmentet som gäller.

Den första bilen som bygger på GM:s nya elbilsplattform BEV3 är en crossover från Cadillac. Den ännu namnlösa modellen blir den första rena elbilen från märket.

Ingen information om räckvidd

”Den kommer att representera höjden av lyx och innovation samtidigt som den sätter Cadillac längst fram inom mobilitet", säger bilmärkets högsta chef Steve Carlisle i ett pressmeddelande.

Någon information om pris, räckvidd eller lanseringsdatum finns än så länge inte. Men alla bedömare pekar ut bilen som ett försök från General Motors att köra ikapp Tesla.

BEV3-plattformen kan användas för en rad olika karossformer, batteristorlekar och för bilar med framhjuls, bakhjuls eller fyrhjulsdrift. Tidigare har GM sagt att de planerar att släppa ett 20-tal modeller som bygger på plattformen under den närmaste femårsperioden, skriver The Detroit News.