Fordon

GM:s nya el-drivlinor sägs ge industriledande kraft

De tre elmotorerna är anpassade för fyrhjulsdrift, framhjulsdrift alternativt fram- eller bakhjulsdrift. Foto: GM
De tre elmotorerna är anpassade för fyrhjulsdrift, framhjulsdrift alternativt fram- eller bakhjulsdrift. Foto: GM

Detroits biljättar kämpar för att hänga med i elektrifieringen. General Motors vapen för att komma ikapp är Ultium Drive, som omfattar fem utbytbara drivlinor med tre elmotorer.

Publicerad

Tidigare har General Motors presenterat sin nya plattform för elbilar med det tillhörande batteripacket Ultium. Med upp till 200 kWh ska det kunna leverera en räckvidd på minst 64 mil. Nu avslöjar tillverkaren detaljer om Ultium Drive, ett samlingsnamn som omfattar fem utbytbara drivlinor med tre olika elmotorer.

Samtliga av tillverkarens elbilar byggda på Ultium-plattformen ska drivas av Ultium Drive och GM utlovar att fordonen kommer att ha långt bättre prestanda än dagens modeller, med enklare konstruktioner och kortare tid från ritbord till marknad.

De tre elmotorerna är anpassade för fyrhjulsdrift, framhjulsdrift alternativt fram- eller bakhjulsdrift. De är enligt GM förväntade att erbjuda industriledande kraft och vridmoment i förhållande till sin storlek – och är kopplade till enväxlade växellådor. Allt ska byggas in house vid GM:s existerande anläggningar.

– Som med alla komplexa framdrivningssystem som är kapitalkrävande och innehåller en hel del upphovsrättsskyddad egendom är det alltid bäst för oss att vi tillverkar dem själva. Och GM:s fulla modellutbud av elbilar torde kunna dra nytta av den parallella utvecklingen av Ultium Drive, säger Adam Kwiatkowski som är chef för GM:s elektriska drivlinor.

Tidigare har tillverkaren sagt att företagets elfordon ska kunna snabbladdas med en kapacitet upp till 200 kW för personbilar och 350 kW för pickups. När det kommer till Ultium-batterierna så har GM lyckats sänka koboltinnehållet med 70 procent, detta genom att addera aluminium till nickel-kobolt-magnesium-kemin. Tillverkaren tror sig ha goda chanser för att pressa kostnaden för battericellerna till under 100 dollar per kWh.