Fordon

Ghosn har avgått som Renaultchef

Tecknad bild på Carlos Ghosn i rätten. Foto: Nobutoshi Katsuyama
Tecknad bild på Carlos Ghosn i rätten. Foto: Nobutoshi Katsuyama

Carlos Ghosn, anklagad för ekobrott i Japan, har avgått som ordförande och koncernchef för den franska fordonskoncernen Renault, enligt Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

– Carlos Ghosn avgick precis, i går kväll, säger han i en intervju med Bloomberg Television från Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos, Schweiz.

Uttalandet görs inför ett styrelsemöte i Renault där Ghosns efterträdare väntas bli utsedda. Styrelsemötet är utlyst till klockan tio svensk tid.

Inför mötet har den avgående Michelin-chefen Jean-Dominique Senard lyfts fram som kandidat till ordförandeuppdraget, medan vice koncernchefen Thierry Bollore pekats ut som den som blir ny koncernchef, rapporterar Reuters med hänvisning till tre källor.

Ghosn sparkas från topposter

Ghosn, som nekar till anklagelserna om ekobrott, greps på en flygplats i Japan i fjol och har sedan dess sparkats från topposter i Renaults japanska samarbetspartners Nissan och Mitsubishi.

Från Nissan kommer beskedet att bolaget planerar en extra stämma i mitten av april för att helt få bort den tidigare styrelseordföranden Carlos Ghosn och ledamoten Grek Kelly ur bolagets styrelse.

I november beslöt Nissans styrelse att frånta Ghosn och Kelly deras titlar och arbetsuppgifter, men för att formellt få bort dem från styrelsen krävs ett stämmobeslut.