Full fart igen för Think

2009-12-10 14:44  

De första serietillverkare exemplaren av elbilen Think har nu rullat ut från Valmet Automotives fabrik i Nystad i Finland. Valmet tog över i höstas och flyttade hela Thinkfabriken från Norge till Finland.

Enligt Thinks vd Richard Canny kommer leveranserna av Thinkbilar till den långa listan av väntande kunder att kunna starta redan före jul.

Orderstocken består enligt Richard Canny av 2 300 bilar.

Det norska företaget Think har haft stora problem i över ett års tid och tvingades i somras att stänga fabriken efter att pengarna tagit slut och man inte kunde betala lönerna.

Intresset för Think har varit stort från hela Europa och även från USA men Think hann aldrig komma igång med någon verklig serieproduktion innan fabriken stängdes.

Redan i våras bjöds Think ut till Sverige och Storbritannien, men när krutröken skingrats blev det överraskande den finska kontraktstillverkaren Valmet Automotive som tog över tillverkningen.

Kontraktet med Valmet skrevs i slutet av augusti, verktyg och annan produktionsutrustning fraktades från Norge till Finland och tre månader senare är serietillverkningen igång.

Valmet Automotive säger i ett pressmeddelande på torsdagen att den planerade årsproduktionen är flera tusen bilar och att mer än 100 anställda kommer att vara engagerade i Thinktillverkningen under 2010.

Chefen för Valmet Automotive säger i samma pressmeddelande att samarbetet mellan Valmet och Think nu ska fördjupas och att man gemensamt kommer att ta ansvar för den strategiska produkt- och produktionsutvecklingen.

Valmet Automotive

Valmet har i årtionden varit kontraktstillverkare åt Europas bilindustri. Bland annat byggde Valmet Saab 99 och Saab Cabriolet.

I dag tillverkar Valmet Automotive två av Porsches modeller - Porsche Boxter och Porsche Cayman.

Nu slår Valmet Automotive in mer och mer på elbilar.

I början av 2009 tecknade Valmet Automotive avtal med danska Garia A/S om att utveckla och tillverka Garias exklusiva, eldriva golfbil. Serieproduktionen kom i gång förra veckan.

I slutet av augusti 2009 skrev Valmet Automotive kontrakt med Think om utveckling och tillverkning av Think City.

Valmet Automotive är också utvecklings- och tillverkningspartner till det amerikanska elbilsföretaget Fisker Automotive. Serietillverkning av Fisker Karma plug-in-hybrid kommer att starta nästa år.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt