Fordon

Full fart för danska elbilar

Connie Hedegaard, Danmarks miljö- och energiminister. Foto: Norden.org
Tesla Roadster, en av de elbilar som troligen kommer att ingå i Bornholmsprojektet. Annars blir det många norska Thinkbilar, men Think är i kris och produktionen haltar. Foto: Tesla Motors
Norska Think är den elbil som ingår både i det danska Edison-projektet och i svenska Power Circles projekt Vind i tankarna och Testsite Sweden. Foto: Think
DTU-professorn Jacob Östergaard poserar i en Tesla Roadster i samband med Edisonprojektets invigning. Foto: DTU.

Nu är världens mest ambitiösa elbilsprojekt igång. Danmark blir testmarknad för den nya teknik som krävs för att bygga elnät som kan hantera både vindkraft och elbilar.

Publicerad

- Danmark har ingen tillverkning av elbilar men vi kan skapa teknik som gör att en hundraårig dröm blir verklighet.

Det sade Danmarks miljö- och energiminister Connie Hedegaard när hon invigde projekt Edison där både tyska Siemens och amerikanska IBM är med och bidrar med teknik.

- Elbilar är en teknik för att få in förnyelsebar energi i transportsektorn, sade Connie Hedegaard.

Den danska ön Bornholm blir nu centrum för världens mest avancerat experiment om hur elbilar ska laddas med el från vindkraftverk och hur elbilarna kan ge ström tillbaka till elnätet när vindkraftverken står stilla.

Det handlar om ”smart grids” – smarta elnät som kan hantera de stora svängningar i elnäten som den förnyelsebara energin medför.

Man har valt Bornholm för att ön har en stor andel vindkraft och för att det inte bor mer än 40 000 människor på ön.

IBM är med för att bidra med kunskaper om datasimuleringar och teknikutveckling, inte minst synkroniseringen av uppladdningen av elbilar med den tillgängliga energin från vindkraftverken.

Också Danmarks tekniska universitet DTU är med i Edisonprojektet och kommer att ha tillgång till IBM:s datorkapacitet och simuleringsmodeller.

Både DTU:s Risölaboratorium, som specialiserat sig på förnyelsebar energi, och DTU:s centrum för elteknik är med.

Det tyska energiteknikföretaget Siemens ska bland annat bidra med ny teknik för laddningsstationer och optimalt utnyttjande av batterikapiciteten.

Ett avgörande problem som måste lösas är hur näten ska klara stora energiflöden åt båda hållen – från vindkraftverken till bilbatterierna och tvärtom.

Siemens skriver i sitt pressmeddelande i samband med invigningen av Edison att undersökningar visar att mer än 90 procent av alla bilar i den industrialiserade delen av världen står overksamma större delen av dagen.

- Om alla dess bilar var utrustade med högeffektiva batterier skulle de kunna fungera som tillfälliga energilager – om de kopplas samman i en fungerande infrastruktur, skriver Siemens.

Läs också reportaget på Dansk Energis hemsida.

Edison-projektet

Edison står här förElectric vehicles i aDistributed andIntegrated market usingSustainable energy andOpenNetwork.

Edisonkonsortiet består av följande åtta medlemmar:

Dansk Energi, branschorganet i Danmark, är samordnare.

Energinet.dk, Danmarks motsvarighet till Svenska Kraftnät

Danmarks Tekniska Universitet DTU

IBM, it- och konsultföretaget ingår med sitt kontor i Zürich

Siemens, den tyska energiteknikjätten

Eurisco, det danska forskningsbolaget

Östkraft, energibolag

Dong Energy, Danmarks motsvarighet till svenska Vattenfall