Frankrike ska införa flygskatt

2019-07-09 15:10  
Foto: Stina Stjernkvist / TT

Frankrike planerar att införa skatt på alla flygresor som avgår från landet.

Enligt Frankrikes transportminister väntas åtgärden resultera i skatteintäkter på omkring 180 miljoner euro (1,9 miljarder kronor).

– Vi har beslutat att införa en miljöskatt på alla flygresor från Frankrike, säger Borne och tillägger att intäkterna kommer att användas för att finansiera daglig transport i landet.

Betydligt högre flygskatt i affärsklass

Skatten introduceras successivt och kommer att ligga på 1,5 euro för resor i ekonomiklass inom Frankrike och EU, 9 euro för resor i affärsklass och upp till 18 euro för resor i affärsklass till länder utanför EU.

Läs mer: Flygresandet minskar när tågen tar över

Frankrike vill att den nyvalda EU-kommissionen ska verka för att den globala skattebefrielsen för flygbränsle tas bort för att minska koldioxidutsläppen. Landet försöker tillsammans med Nederländerna att övertala övriga EU-länder att höja skatten på flygresor.

 

Aktiekursen för flygbolagen Air France och Lufthansa dalade 4,5 respektive 2,5 procent på marknaden på beskedet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt