Flygresandet minskar när tågen tar över

2019-05-31 07:09  
Foto: Stina Stjernkvist / TT

Förra året bokades 32 miljoner resor med tågbolaget SJ, vilket är en ökning med 1,5 miljoner. Trenden fortsatte under årets första kvartal, då resorna ökade med åtta procent jämfört med motsvarande period 2018, enligt SJ:s egen rapport som citeras av Dagens Nyheter.

Sämre går det för flygbolagen. På statliga Swedavia, som driver Sveriges största flygplatser, såg man en minskining i antalet landningar med två procent förra året. Mellan januari och april i år minskade flygresorna med fem procent.

Den rådande klimatdebatten har bidragit till det minskade flygandet, tror Swedavias presschef Robert Pletzin, men det är långt i från den enda förklaringen. Även konjunkturavmattningen, en svagare krona och flygskatten har spelat in.

Dessutom har den sju dagar långa SAS-strejken i april påverkat vårens siffror. Under just april minskade nämligen antalet landningar med 19 procent.

Mer om: Flyg Tåg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt