Första rullstolsbilen rullar ut

2011-09-22 14:32  
MV-1 med ramp som kan gömmas under bilens golv. Foto: VPG

Den första serietillverkade bilen som är designad för rullstolsburna har rullat av bandet från AM Generals Hummerfabrik.

Bakom bilen står The Vehicle Production Group VPG som tillsammans med AM General i Indiana räknar med en produktion av 10000 bilar om året.

Modellen MV-1 är konstruerad för rullstolsbundna. En bred sidodörr och ramp ska göra det lätt för den handikappade att ta sig in i bilen. Rampen göms under golvet vid när bilen kör.

Den 5,2 meter lång och drygt 2 meter breda bilen väger 2,3 ton. Den drivs av en 4,6 liters V8 från Ford. Bilen är som så många andra amerikanska skåpbilar rambyggd. Plats finns för sex personer varav en kan sitta i sin rullstol.

MV-1 finns antingen för bensindrift eller för gasdrift.

VPG säger sig kunna sälja bilen för 42000 dollar (290000 kronor) i USA, vilket är omkring 10000 dollar mindre än vad en handikappanpassad ombyggd skåpbil kostar.

Håkan Abrahamson

Mer om: Rullstol Skåpbil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt