Fordon

Fords lösning varnar förare för cyklister

Foto: Ford
Foto: Ford

En ouppmärksam bilförare som öppnar dörren kan vara en mardröm för cyklister. Varje år orsakas tusentals olyckor på grund av detta. Nu har Ford utvecklat teknik för att råda bot på problemet.

Publicerad

Det är så lätt hänt. En bilist stannar bilen för att snabbt göra ett ärende, eller för att släppa av en passagerare. Men i all hast så brister det i uppmärksamheten när dörren kastas upp – och in kraschar en cyklist.

Så kallade "dörrolyckor" sker i tusental varje år och problemet väntas bara öka i takt med att allt fler börjar använda cykel som transportmedel. Lägg till att elsparkcyklarnas framfart med helt oskyddade trafikanter spär på problemet ytterligare.

För att stävja detta har biltillverkaren Ford nu presenterat tekniken Exit Warning. En lösning som ska varna förare för korsande cyklister och andra när bildörren öppnas. Det nya systemet använder sensorer och teknik som redan finns i bilen såsom döda vinkel-varnaren samt de algoritmer som upptäcker och bromsar för cyklister.

Allt sammantaget så förstår Exit Warning rörelserna hos de närmsta trafikanterna – och om systemet upptäcker att en dörröppning kan orsaka kollision, sätts ett larm igång för att varna dem i bilen.

Utöver larmet så lyses även ytterbackspeglarna upp för att ytterligare dra förarens uppmärksamhet mot faran. Även i dörren sitter det röda dioder för att varsna annalkande cyklister om att något händer. Tekniken har utvecklats som en del i tillverkarens kampanj "Share the Road" vars syfte är att försöka öka förståelsen mellan bilister och cyklister. Om den blir verklighet och inkorporeras i någon produktionsmodell är dock inte klart ännu.