Flygplanets andrepilot har bytts ut mot ai

2020-12-22 11:14  

Höghöjdsflygplanet U-2 Dragon Lady har flugit med ai som andrepilot. Algoritmen spanade bland annat efter hotande missiler.

Som alla andra vapenslag tittar U.S. Air Force på hur artificiell intelligens kan vässa förmågorna, och nu har man genomfört den första flygningen där andrepiloten (även kallad styrman) har bytts ut mot ai. Det gjordes med Lockheed Martins ikoniska modell U-2 Dragon Lady, som har använts av CIA för spaning från upp till 21 300 meters höjd. Det skriver U.S. Airforce.

Exemplaret i fråga tillhör 9th Reconnaissance Wing och det lyfte från Beale Air Force Base i Kalifornien. Den ensamma piloten fick stödja sig på ARTUµ, vilket är smeknamnet på den ai-algoritm som har utvecklats och tränats under tre år av U-2 Federal Laboratory, som ligger under US Air Force Air Combat Command.

Läs mer: Katapulten – så fick piloten sin sista livlina

Spanade efter missilramper

Under testflygningen hanterade ai:n sensorer och navigation. Med utgångspunkt från samma radar spanade ai:n efter fientliga missilramper medan piloten hade ansvar för att upptäcka fientligt flyg. Under uppdraget testades ai:ns förmåga att undvika simulerade markbaserade missiler som avfyrades mot flygplanet av en annan algoritm.

– För att kunna slåss och vinna en framtida konflikt mot en jämbördig motståndare så vet vi att vi måste ha ett digitalt övertag. Ai kommer att spela en avgörande roll får att få den skärpan, så jag är otroligt stolt över det som teamet har åstadkommit. Vi måste skynda på förändringstakten, och det händer bara när våra flygare flyttar gränserna för vad vi trodde var möjligt, säger generalen och stabschefen Charles Q. Brown Jr.

Läs mer: Saab: ”Ingenjörer rör sig fritt mellan ubåtar och flyg”

Del i flygvapnets digitalisering

För uppgiften hade ARTUµ genomgått en halv miljon datasimuleringar. I luften var tanken att algoritmen skulle ge piloten möjlighet att koncentrera sig på andra saker – och det verkar ha fungerat. Grundtanken är att funktionen ska kunna överföras till andra flygplan, som ett steg i det amerikanska flygvapnets digitalisering.

– Genom att den blandade en pilots expertis med kapaciteten hos maskininlärning så levde den här historiska testflygningen upp till uppmaningen från the National Defence Strategy om att investera i autonoma system. Innovationer inom artificiell intelligens kommer att omvandla luftrummet såväl som rymden, säger Barbara Barret som är  Secretary of the Air Force.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt