Fordon

Faradays bur i miniformat ska skydda Kias nyckellösa bilar

Kias nya nyckelpåsar med metallfoder ska hålla högteknologiska biltjuvarna borta. Foto: Press
Kias nya nyckelpåsar med metallfoder ska hålla högteknologiska biltjuvarna borta. Foto: Press

Nyckellösa system kan vara lätta att kapa. Nu ska Kia hålla biltjuvarna borta - med en liten nyckelväska som gör det omöjligt att kapa radiosignaler.

Publicerad

Kontaktlösa system för bilnycklar skapades för att göra vardagen enklare för bilägare, som inte längre ska behöva ta fram nycklen för att starta fordonet.

Men under de senaste åren har visat sig att brottslingarna blivit allt bättre på att utnyttja svagheterna i nyckellösa bilsystem. En typ av attacker som blir allt vanligare utförs med så kallade reläsändare.

Attackerna går till så att tjuvarna rör sig i bostadsområden där nya, dyrare bilar står parkerade. Om det ligger en modern bilnyckel i hallen, vilket det ofta gör, plockar reläsändaren upp den signalen, och skickar den vidare till bilen som så kan öppnas - och startas.

Skyddar nycklarna med metallfoder

För att få bukt med stölderna av nyckellösa bilar har Kia nu tagit fram en liten nyckelväska som också fungerar som en Faradays bur i miniformat.

Genom att fodra påsen med metall blir det omöjligt att kapa radiosignalen används för att låsa upp bilen. På så sätt ska Kia-ägare inte behöva oroa sig för tjuvar som kopierna signaler från bilnycklar som ligger inne i huset.

Kias kapnings-säkra nyckelpåse har hittills bara släppts i Storbritannien, där den kostar cirka 120 kronor att köpa.