Fordon

Externa krockkudden ska skydda dig i autonoma bilar

Foto: ZF
Foto: ZF

Nu utvecklar ett tyskt företag en utvändig krockkudde avsedd för autonoma bilar. Den ska aktiveras innan kollisionen inträffar, och sägs minska belastningen med upp till 40 procent.

Publicerad

ZF Friedrichshafen AG tillverkar komponenter för bilindustrin, bland annat växellådor, axlar, kopplingar och stötdämpare. På mässan airbag 2018 i Mannheim presenterade det tyska företaget en ny typ av airbag, strategiskt riktat mot autonoma fordon.

Den sidomonterade externa krockkudden fungerar som en extra deformationszon och företaget hävdar att den kan minska belastningen med upp till 40 procent vid en sidokollision. Så fort som den autonoma bilen registrerar att ett fordon närmar sig misstänkt från sidan så räknar krockkuddens system ut när kollisionen kommer inträffa, med utgångspunkt från den andra bilens hastighet. På så vis aktiveras krockkudden innan en kollision.

– Säkerheten för passagerare är avgörande när man utvecklar nya fordon för automatiserad och autonom körning. Vårt koncept med en proaktiv extern krockkudde är ett utmärkt exempel på hur ZF vill uppnå sitt Vision Zero, en värld utan olyckor och utsläpp, säger dr Michael Büchsner, chef för ZF:s Passive Safety Systems i ett pressmeddelande.

Deras system omfattar flera typer av airbags, bland annat en ny knä-krockkudde som kommer sättas i produktion redan nästa år. Tack vare att inneslutningen är gjord av tyg istället för metall kan den göras upp till 30 procent lättare än traditionella airbag-system.

– Med airbagsystemets lägre vikt förbrukar fordonet mindre bränsle med lägre utsläpp, dessutom gör den mindre och mer flexibla storleken det lättare att möta nya krav på interiören i framtidens elektriska och autonoma fordon, säger Norbert Kagerer, utvecklingschef på ZFs Passive Safety SystemsTill detta kommer en kudde placerad mitt i bilen, samt dual contour – en airbag som ska anpassa sig efter passagerarnas rådande sittställning, en nödvändighet då autonoma fordon tros medföra en mer oorganiserad placering än i dag.

Krockkuddar utanför kupén är i sig inget nytt. Volvo Personvagnar lanserade liknande teknik redan 2012. Med Volvo V40 lanserades ett system som dels lyfter upp motorhuven tio centimeter för att skapa utrymme för ett mjukare islag. Till detta täcks vindrutan med krockkuddar. Systemet är aktivt i hastigheter mellan 20 och 50 km/h och aktiveras av sju stycken sensorer som sitter i bilens front. 75 procent av alla olyckor med fotgängare sker i hastigheter upp till 40 km/h.