Fordon

”Ett drömlag inom bilutveckling”

Ett drömlag inom bilutveckling. Så beskriver vd Tomas Camén det nya konsultföretaget Lean Nova Engineering.

Publicerad

Ett tjugotal ingenjörer, som alla kommer från ledande befattningar inom forskning och utveckling inom Saab Automobile är redan i gång i det nystartade företaget Lean Nova i Trollhättan.

Vd för det nya bolaget är Tomas Camén, civilingenjör från Chalmers som jobbat 20 år på Saab, senast som chef för chassiutveckling, motorinstallation och klimatsystem.

-Vi har en unik samlad kompetens, ett drömlag inom fordonsutveckling, säger han.

Det nya företaget ska erbjuda fordonstillverkare över hela världen komplett utveckling av nya fordon. Enligt Tomas Camén finns redan kontakter med flera kunder, men vilka de är vill han ännu inte avslöja.

Lean Nova har även skrivit en avsiktsförklaring med konsultföretaget Combitech, som också bygger upp ett nytt kontor i Trollhättan med inriktning bland annat på flygindustrin.

-Målet är att samarbeta tätt med Combitech och tillsammans kommer vi att anställa uppemot 400 ingenjörer i år, säger Tomas Camén.

På sikt kan företagen även slås ihop till ett gemensamt ingenjörsbolag.

Tomas Camén säger att det känns fantastisk roligt att Saab-andan och all kunskap inom fordonsutveckling kan leva vidare i Trollhättan.

-Jag blev själv uppsagd och skräckscenariot var att alla skulle spridas för vinden. Det är den samlade ingenjörkompetensen som är vår stryka.

Att man valt att ha med ordet ”lean” i namnet är ingen slump.

-Är det något som vi varit bra på inom Saab är att utveckla bilar med små medel och det är något vi kommer att jobba mer med. Ett av våra styrkeområden är virtuell utveckling.