Fordon

Elon Musk: Bensinbil köpt i dag får lågt andrahandsvärde

Tesla Model 3. Foto: David Zalubowski
Tesla Model 3. Foto: David Zalubowski
Teslas vd Elon Musk. Foto: TT
Teslas vd Elon Musk. Foto: TT

Att köpa en ny bensin- eller dieselbil i dag är ingen bra affär. Det menar Teslas vd, Elon Musk.

Publicerad

”Givet hur snabbt världen går mot elektriska fordon så kommer en bensin/dieselbil som köps i dag förmodligen ha ett lågt andrahandsvärde”, skriver Elon Musk på Twitter.

Det är naturligtvis inte överraskande att Elon Musk är av den åsikten. Men hans utspel kommer i samband med en rapport från storbanken Capital One, som slår fast att Tesla ”orsakar kaos för lyxbilar på andrahandsmarknaden”.

Capital One noterar att Tesla Model 3 gick från 0 till 140000 sålda fordon snabbare än något lyxbilsmärke lyckats med tidigare. Enligt banken är 22,2 procent av alla inbyten Tesla får europeiska fordon, jämfört med industrins genomsnitt på 10,9 procent. ”Marknaden översvämmas av bilar från Mercedes, Audi och BMW, utan att efterfrågan ökar i samma skala. Vi kallar det här Tesla-effekten”, skriver Capital One.

Banken återger en rapport från Manheim Market som visar att en BMW 320i från 2018 förlorade 20 procent av sitt värde under de första sex månaderna 2019. Capital One noterar att det är ovanligt att det sjunker så snabbt. ”Återigen, Tesla-effekten bryter mot normerna”.