Elbil på ladding tog eld på färjan

2010-11-18 08:49  

Det var en ombyggd holländsk elbil som orsakade paniken på den danska färjan Pearl of Scandinavia i går. Elbilen stod på laddning och började brinna.

- Jag tar personligen på mig ansvaret för det som skett. Det var inget fel på bilen. Det är troligen eluttaget på bilfärjan som inte var korrekt monterat. Det blev kortslutning när elbilen sattes på laddning.

Det säger utvecklingschefen Søren Ekelund på det danska elbilsföretaget ”A Future EV” till den danska tidningen Extrabladet.

Han säger att elbilen var ett privat ombyggnadsprojekt av en person i Holland som A Future EV hjälpt till att få godkänt.

Bilen var en Nissan Quashqai, en mini-SUV som är en populär modell att bygga om till elbil eftersom det finns gott om plats för batterierna.

Köpenhamnsföretaget A Future EV har självt byggt om två stycken Nissan Quashqai till eldrift - två bilar som nu är på en långfärd jorden runt.

Søren Ekelund hade fått i uppdrag av ägaren, en holländare, att sälja bilen, men den tilltänkte kunden i Oslo hoppade av affären och Søren Ekelund tog DFDS-rederiets bilfärja Pearl of Scandinavia tillbaka till Köpenhamn.

Han satte bilen på laddning redan när färjan lämnade kajen i Oslo.

När färjan befann sig i höjd med Kullens fyr började det bolma tjock rök från bildäck. Den svenska kustbevakning och räddningstjänsten kallades in och man fick stopp på elden.

Då kunde man konstatera att branden hade börjat i den ombyggda elbilen, som blev helt utbränd.

Det blev troligen kortslutning i färjans elledningar, möjligen av fel på förlängningssladden eller i eluttaget.

- Bilen har stått på laddning, men vi vet ännu inte vad felet var, sade Mette Lindskov på Köpenhamnspolisen i går till nyhetsbyrån TT.

Se filmat inslag om den utbrända bilen på Extrabladets sajt.

Två Nissan Quashqai jorden runt på el

På sajten Moto-mundo.com finns hela storyn om de två ombyggda Nissan Quashqai-bilarna som startade i Danmark i somras och som ska fara jorden runt på 11 månader.

"The cars are Qashqai Electric developed and produced by AfutureEV in Denmark. The cars are 100% electric. The Moto Mundo World Electric Tour will be the ultimate test of electric car range, durability and performance. The World Electric Tour will encounter extreme conditions from endless Siberian highways, Gobi-desert heat, wild traffic in China and freezing US winter. Highlights of the tour will be joining the EXPO 2010 in Shanghai, the Motor Show in Detroit and competing in the Monte Carlo Rally for eletric cars."

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt