Fordon

Einride tar in 90 miljoner kronor för att klara coronapandemin

Einrides vd Robert Falck visar upp den autonoma lastbilen T-Pod. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Einrides vd Robert Falck visar upp den autonoma lastbilen T-Pod. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Fyller kassan för att rida ut coronapandemin. Samtidigt börjar de första eldrivna leveranserna för Oatleys räkning.

Publicerad

Så sent som förra året tog Einride in en kvarts miljard kronor i riskkapital. Nu fyller bolaget på kontot igen för att kunna skynda på utvecklingen och utrullningen av sina autonoma och eldrivna lastbilar.

– Vi är mitt i att skala upp företaget, och det känns hoppfullt att våra investerare tror på oss. Vi vill taktiskt genomföra den här rundan både för att adressera coronaviruset så att vi kan fortsätta växa i de svåra tider som världen går igenom, och skjuta upp vårt behov av en ny runda, säger vd och grundare Robert Falck till Venturebeat.

Pengarna kommer från befintliga investerare, däribland Ericsson Ventures, Norrsken och EQT Ventures. Det rör sig om cirka 90 miljoner kronor, men redan nästa år hoppas bolaget att genomföra en ny, ännu större investeringsrunda.

Förutom nyheten om kapitalinjektionen började Einride också leverera varor för havredryckstillverkaren Oatly i Skåne och Småland i dag. Eldrivna lastbilar kommer att frakta varor mellan bolagets fabrik och lager i Helsingborg, Landskrona och Tingsryd.

Dessutom väntar ett livesänt event den 8 oktober då Einride säger sig presentera ”the future of freight”. Vad det innebär återstår att se.