Fordon

Efter lastbilar – Nikolas oväntade lansering

Nikolas nya terränggående fyrhjuling NZT. Foto: Nikola Motors
Nikolas nya terränggående fyrhjuling NZT. Foto: Nikola Motors
Vattenfarkosten Waw från Nikola Motors. Foto: Nikola Motors
Vattenfarkosten Waw från Nikola Motors. Foto: Nikola Motors

Bolaget breddar sitt utbud från vätgas- och batteridrivna lastbilar. Nu presenterar Nikola ett elektrifierat terrängfordon på 590 hk och en el-vattenskoter.

Publicerad

Nikola är en utmanare i segmentet emissionsfria lastbilar. Amerikanernas första testfordon drivs av vätgas, och har använt bränslecellsstackar från svenska Powercell i sina prototyper.

Men i början av året meddelade Nikola Motor Company att man även kommer bygga helt batterielektriska dragbilar med upp till tusen kilowattimmars kapacitet. 

Nu har Nikola lanserat två udda fordon som demonstrerar att företaget har hög kompetens inom området elektrifiering. Det ena är en batteridriven vattenskoter, och den andra är ett batteridrivet offroad-fordon.

Fyrhjulingen från Nikola kan dra 1 360 kilo

Fyrhjulingens namn NZT står för ”net zero toll”. Den har ett batteripack på 125 kWh, och en elmotor sitter i vardera 35-tumshjul. Tillsammans utvecklar de inte mindre än 590 hästkrafter, vilket ska ge göra att NZT klarar 0-100 km/h på omkring fyra sekunder – och ha bogseringskapacitet på 1 360 kg.

Samtidigt sägs räckvidden ligga på 24 mil. Till skillnad från andra terrängfordon av typen "dune buggy" sitter man helt innesluten i NZT. Och för att särskilja fordonet ytterligare har Nikola försökt lägga in en del andra aspekter från traditionella personbilar – som en klimatanläggning, och en 13-tumsskärm.

NZT ska gå i produktion 2021 och prislappen tros börja på drygt 744 000 kronor.

Nikolas vattenskoter inspirerad av prestanda-mc

Nikolas vattenskoter är döpt till Wav, som ska uttalas wave – och enligt bolaget representerar den framtidens standard inom vattenfarkoster. Wav kommer att få en helt ny anpassningsbar batteriarkitektur som Nikola har utvecklat specifikt för vattenfordonet.

Designen i övrigt har hämtat inspiration från prestandamotorcyklar. Vattenskotern har bland annat en farthållare, instrumenteringen utgörs av en 12-tums 4k-skärm – och belysning fram och bak består av led-lampor.

Nikola har redan öppnat för köpare att ställa sig i kö för en Wav, och vattenskotern ska följas upp med en mindre version. Enligt The Verge är det tänkt att Wav ska finnas i handeln i början av 2020-talet, men ännu finns inga prisuppgifter.