Fordon

Efter dödsolyckan – förbud hotar elsparkcyklar i Paris

En kvinnas död efter en smitningsolycka med elsparkcyklar får Paris att överväga förbud. Arkivbild. Foto: Unsplash
En kvinnas död efter en smitningsolycka med elsparkcyklar får Paris att överväga förbud. Arkivbild. Foto: Unsplash

Paris hotar med att förbjuda elsparkcyklar om uthyrningsföretagen inte inför hastighetsspärrar och andra regelskärpningar. Bakgrunden är en smitningsolycka som kostade en 32-årig italienska livet samt röran som fordonen orsakar.

Publicerad

Runt 15 000 elsparkcyklar kan hyras i den franska huvudstaden. De får inte gå fortare än 20 kilometer i timmen och bara köras av en person på gator och cykelbanor.

Reglerna åtföljs knappast anser kritikerna, som också ondgör sig över elsparkcyklar som lämnats lite hipp som happ på trottoarer och torg.

– Antingen förbättras situationen markant och elsparkcyklarna hanteras på allmän plats utan att skapa problem, särskilt för fotgängare, eller så får vi överväga att bli av med dem för gott, säger vice borgmästare David Belliard och pekar på andra städer som infört förbud.

Dödsolyckan skedde i mitten av juni. Italienskan, som bodde i Paris, stod och pratade med vänner vid floden Seine när hon blev påkörd av en elsparkcykel med förare och passagerare. De flydde men efter tio dagar kunde polisen gripa dem. Föraren, en sjuksköterska, misstänks för grovt dråp.

Sedan 2019 har minst tre personer i Paris avlidit efter att ha blivit påkörda av elsparkcyklar.