Elsparkcyklister får betala felparkeringsböter

2021-02-02 09:57  
Elsparkcykeluthyraren Voi ska börja ta ut en avgift på 250 kronor av de användare som felparkerar. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Felparkerade elsparkcyklar som blockerar trottoarer och cykelvägar väcker mångas ilska. För att få stopp på felparkeringarna börjar elsparkcykeluthyraren Voi ta ut en avgift på 250 kronor av användare, rapporterar TV4 Nyheterna.

Samtidigt som Stockholms stad börjar ta ut en avgift på 250 kronor för felparkerade elsparkcyklar av uthyraren så meddelar Voi nu att de ska testa att ta ut motsvarande avgift från förarna i Helsingborg.

– Självklart kommer det här att ske efter varningar och tydliga instruktioner, men då kommer vi att kunna bötfälla användarna. Målet är att vi ska kunna ge repressalier till den lilla minoritet som felparkerar, säger Eric André, Vois Sverigechef, till TV4 Nyheterna.

Läs mer: Polisen: Så kör du elsparkcykel

Helsingborg först ut med avgift

Avgiften börjar tas ut i Helsingborg den här veckan och om testet faller väl ut ska avgiftssystemet utökas till resten av landet. Voi hoppas att det då kan bli en ny branschstandard.

Kontrollen kommer att ske genom att användarna får fotografera sin parkering och skicka den till Voi, vars personal ska titta på bilderna.

Enligt företaget är det möjligt att ta ut en avgift för dåligt parkerade elsparkcyklar genom att reglera detta i företagets användaravtal.

Mer om: Elsparkcykel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt