FORDON

Dumpar vätgasen – ett år efter utrullning 

Den vätgasdrivna versionen av Alstom Coradia började trafikera en teststräcka i Niedersachsen 2018.
Den vätgasdrivna versionen av Alstom Coradia började trafikera en teststräcka i Niedersachsen 2018.

Den tyska delstaten var först med vätgaståg i trafik. Men bränslecellstekniken blev för dyr i drift. Nu investerar man i 102 batteridrivna modeller.

Publicerad Uppdaterad

Niedersachsen låg i framkant när delstaten köpte in sina första tåg med vätgasdrivna bränsleceller. 2018 började man trafikera en teststräcka med Alstom Coradia Ilint – och i augusti 2022 hade tågbolaget LNVG en kommersiell utrullning av 14 exemplar. Men ett år senare överger delstaten vidare satsningar på vätgasen, för det visade sig att driften blev för dyr. Det skriver Quartz.

Investeringar på miljarder

LNVG:s investering i tågen har legat på en dryg miljard kronor. Till detta kommer ett statligt bidrag på nära 1 miljard kronor. De vätgasdrivna bränslecellerna har dock krävt eftermontering av hårdvara samt mjukvara på tågen. 

Till detta ledde en förarbrist till svårigheter att få till den utbildning som krävdes för att köra dem. Nu ska Niedersachsen köpa in 102 batteridrivna tåg, som ska tas i drift 2029. De återstående tåg som uteslutande körs på diesel ska vara utfasade 2037. Det skriver LNVG i ett pressmeddelande. De bränslecellståg som är i drift ska fortsätta att köras.