Fordon

Dubbfria vinterdäcken närmar sig de dubbade

Granskningen visar att de dubbfria alternativen har förbättrat sitt grepp markant. Foto: Folksam
Granskningen visar att de dubbfria alternativen har förbättrat sitt grepp markant. Foto: Folksam

Folksam har mätt utvecklingen av vinterdäckens bromssträcka under de senaste fem åren. Granskningen visar att de dubbfria alternativen har förbättrat sitt grepp markant.

Publicerad

Tillverkarna vässar ständigt utförandet och sammansättningen i sina däck, men hur mycket kortare har vinterdäckens bromssträcka blivit under de senaste fem åren? Folksam har undersökt saken. Man utgick från bromstester i tre motortidningar: Auto Motor & Sport, Vi Bilägare och Aftonbladet. Dels ett test av 52 vinterdäck från 2012-2013 – samt 58 vinterdäck testade 2017-2018. I båda fallen utvärderades nordiska dubb- och dubbfria däck i olika prisklasser.

Folksam har beräknat däckens greppförmåga utifrån tidningarnas bromstester, och resultatet visar att de dubbfria däcken har tagit ett rejält kliv framåt. På is har de i snitt blivit 19 procent bättre, och på snö är förbättringen 14 procent sett till bromssträcka.

– Vi ser i vår jämförelse att de nordiska dubbfria däcken har utvecklats så mycket de senaste fem åren att de är ett utmärkt val i södra och mellersta Sverige. Dock så har dubbdäcken fortfarande tio procent bättre isgrepp i snitt vilket gör att de är bättre att välja i norra Sverige där det ofta finns hårt packad snö och is, säger Anders Ydenius, forskare Folksam.

Även om dubbdäcken fortfarande sitter på ett litet övertag på isiga vägar så har utvecklingen varit långsam. Enligt tester med dubbar på is ligger förbättringen över fem år på ynka tre procent. Och på vått underlag har dubbdäcken till och med blivit sämre – med hela tolv procent. En mer positiv nyhet är att budgetdäcken har blivit bättre, framför allt på snö. Men på is är gapet till premiumdäcken fortfarande relativt stort.

– Vi ser att budgetdäcken blir allt bättre, men utifrån vårt engagemang för kunderna är vårt råd att generellt sett undvika budgetdäck och istället välja ett mellan- eller premiumdäck för isgreppets skull, säger Anders Ydenius.

Jämförelsen av tidningarnas tester visar att det kan vara stora skillnader mellan de bästa och sämsta däcken i alla däckklasser. Det bästa dubbdäcket på is stannade på 38,5 meter – medan det sämsta behövde 74 meter till stillastående. På snö låg sträckan på 20 till 30 meter.

För de dubbfria däcken var bromssträckan på is mellan 40 till 68 meter – och 20 till 28 meter på snö. Här kan du se Folksams film om bolagets undersökning.