Fordon

Drönare från jagare slutet för hangarfartygen

Jagare med små däck för obemannade flygfarkoster, drönare, kan bli alternativ till stora hangarfartyg och massor av flygplan. Foto: Darpa
Jagare med små däck för obemannade flygfarkoster, drönare, kan bli alternativ till stora hangarfartyg och massor av flygplan. Foto: Darpa

Hangarfartyg med flygplan är sårbara mål. I framtiden kan US Navy använda jagare med små däck för drönare i stället.

Publicerad

I projektet Tern som drivs av militärforskningsorganet Darpa går ut på att undersöka om mindre krigsfartyg kan utrustas med små däck som kan skicka iväg och ta emot drönare.

Förutom att man blir mer flexibel med sjöbaserade startplatser än landbaserade, finns funderingar kring riskerna med de stora hangarfartygen med sina många flygplan och jättestora besättningar.

I projekt två av Tern har två företag, Aero Vironment och Northrop Grumman, fått i uppdrag att ta fram underlag för system med drönare som kan utföra långtidsuppdrag för spaning och som kan starta och landa på mindre krigsfartyg än hangarfartyg.

I en kommande fas tre av projektet ska ett företag få bygga ett demonstratorsystem som inledningsvis ska testas på marken. Testerna ska leda till att en prototyp byggs för tester på ett däck som ryms på ett fartyg av jagarstorlek.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!